Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

The GAME: value driven maintenance & asset management in de praktijk

The GAME: value driven maintenance & asset managementHoe voeg je met onderhoud en asset management maximale waarde toe aan je bedrijfsresultaat? Dat was de vraag bij ‘the Great Asset Management Experience’ van NVDO en Mainnovation op 17 juni. Een interessante uitdaging, waar ruim dertig Gemba-medewerkers zich op stortten. Een leerzame exercitie ook, die het belang en de kracht van slim onderhoud en asset management onderstreepte. Wat kwam er aan de orde? En welke rol speelt IBM Maximo?

Zes Gemba-teams deden op 17 juni mee aan the Great Asset Management Experience (the GAME) van NVDO en adviesbureau Mainnovation. Een dag lang gingen ze aan de slag met maintenance- en asset management-uitdagingen, op basis van een praktische businesssimulatie. Daarbij leerden ze de Value Driven Maintenance & Asset Management (VDMXL)-methode van Mainnovation toe te passen. Deze methode helpt organisaties om maximale economische waarde toe te voegen aan hun bestaande fabriek, vloot of infrastructuur en hun onderhoudsorganisatie te professionaliseren.

Value driven maintenance & asset management-strategieën

Stan van Kampen, functioneel consultant bij Gemba, was een van de deelnemers aan the GAME. Hij vertelt: “Na een korte uitleg van de VDM-methode moest elk team een value driven onderhouds- en asset management-strategie ontwikkelen, aan de hand van een business case en met behulp van best practices. Waar ligt je focus op de komende jaren? Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen een optimale beschikbaarheid en lage onderhoudskosten. Daarbij heb je ook te maken met wet- en regelgeving rond veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu. En je moet de juiste investeringsbeslissingen nemen. In welke assets investeer je bijvoorbeeld nog wel en in welke niet meer? En hoe zit het met je personeelsbezetting?”

Onderlinge impact kpi’s

Door aan verschillende ‘knoppen’ te draaien, onder meer op het gebied van personeel, voorraadbeheer, productiviteit, training en technische beschikbaarheid, leerden de teams hoe ze hun value driven maintenance & asset management-strategie konden bijstellen. Van Kampen: “Stel, je laat je machines voor 80 procent draaien, dan gaan ze dertig jaar mee. Maar wat gebeurt er als je ze voor 100 procent laat draaien, wat is dan het effect op de levensduur? In ons team liepen we er bijvoorbeeld tegenaan dat de productiviteit erg achterbleef. Het aantal afgeronde werkorders was veel te laag, een belangrijke kpi. Door te investeren in een goede planning en werkvoorbereiding hebben we dit kengetal sterk verhoogd.”

Telkens andere keuzes maken

Het uitstippelen van een value driven onderhouds- en asset management-strategie is een kwestie van voortdurend schakelen en bijstellen, zo leerde the GAME. “De markt staat niet stil en de situatie waarin organisaties zich bevinden verandert continu. Je kunt twee tot vijf jaar vooruitkijken en het is belangrijk om elk jaar bij te sturen. Welke keuzes moet je gegeven de omstandigheden maken? Dat hebben we ook in the GAME gedaan. Nadat elk team de strategie voor een jaar had bepaald, hebben we telkens samen de resultaten daarvan bekeken en besproken. Je leert veel van elkaars keuzes”, aldus Van Kampen.

Toekomst van maintenance en asset management

Hoe verhoudt de kennis die tijdens the GAME werd opgedaan zich tot de toepassing van IBM Maximo? Van Kampen: “De toekomst van onderhoud en asset management ligt in digitalisering. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het real-time monitoren van assets, geavanceerde data-analyse of predictive maintenance. Dat soort technologieën heb je nodig, wil je met asset management maximaal waarde toevoegen aan je bedrijfsresultaat. Hoewel de meeste bedrijven in Nederland en België tegenwoordig EAM-software gebruiken, zijn er nog wel wat stappen te nemen wat dit betreft. IBM Maximo Application Suite biedt alle mogelijkheden die organisaties nodig hebben om hun onderhoud en asset management verder te ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd hoe ze deze mogelijkheden in de praktijk gaan benutten.”

Meer weten?

Meer weten over de inzet van IBM MAS en hoe u daarmee waarde toevoegt aan uw bedrijfsresultaat? Neem contact op met Stan van Kampen: +31 (0)6 – 25 48 30 26 of s.vankampen@gemba.nl.