Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Uw asset management naar de cloud: wat is de beste keuze?

Asset-management-naar-de-cloudStel, u wilt met uw asset management systeem naar de cloud. Daarbij staat u voor een aantal keuzes. Gaat u voor private of public cloud? Wat kan het hybrid cloud-model voor u betekenen? En welke rol speelt een hostingpartner precies in dit verhaal? Dit zijn de dingen waar u op moet letten.

Meer flexibiliteit, minder kosten asset management

Asset management in de cloud heeft zo zijn voordelen. Uw asset management software draait buiten de deur, op de servers van een datacenter van een hosting partner. Het enige wat uw gebruikers nodig hebben om toegang te krijgen tot de benodigde functionaliteit, is hun pc, laptop, tablet of mobiele telefoon en een betrouwbare verbinding. U hoeft dus niet te investeren in de aanschaf of het onderhoud van kostbare hardware. Dat scheelt u kapitaal, mankracht en kopzorgen. Bovendien bent u flexibeler. Heeft u behoefte aan meer computerkracht of opslagcapaciteit, dan breidt u die eenvoudig uit. Omgekeerd kan het natuurlijk ook, met hetzelfde gemak schaalt u af.

Public of private cloud voor uw asset management?

Een van de keuzes bij het naar de cloud brengen van uw asset management, is die voor public of private cloud. Bij een private cloud-oplossing maakt u gebruik van externe servers die alleen voor u zijn gereserveerd. U hoeft ze dus niet te delen met andere organisaties, zoals bij een public cloud-oplossing. In de afgelopen jaren is het aantal aanbieders van public cloud-diensten flink gegroeid. De drie meest bekende public clouds zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Hun populariteit is vooral te danken aan hun grote schaalbaarheid en eenvoudige toegankelijkheid via het internet. Maar de vraag is of ze wel zo geschikt zijn om er uw asset management volledig in onder te brengen. Dat heeft met een paar zaken te maken.

Vaste partner cloud hosting

Bij Gemba werken we al jaren samen met RAM IT als vaste partner voor het in de cloud hosten van asset management- en andere oplossingen. Dit gebeurt op basis van private cloud-diensten. RAM IT is een van de grootste hostingbedrijven in Nederland en heeft z’n eigen, veilige en betrouwbare datacenters. Die staan ook binnen onze landsgrenzen. Zo hoeft u zich bijvoorbeeld nooit af te vragen of uw asset management data wel in Europa zijn opgeslagen, omdat u anders niet voldoet aan de AVG (algemene verordening gegevensbescherming). Want bijvoorbeeld in de VS hebben de autoriteiten meer toegang tot daar opgeslagen gegevens dan volgens onze privacywetgeving is toegestaan.

Kosten hosten asset management helder

Handig van RAM IT is ook dat u kunt kiezen uit een aantal standaard oplossingen voor het hosten van uw asset management toepassingen in een private cloud-omgeving. Zo is het altijd glashelder waar u voor betaalt. Bovendien bent u niet een van de vele anonieme klanten van een grote public cloud-aanbieder. En het is absoluut niet de bedoeling om u iets te verkopen wat u niet gebruikt. Dus als de trends laten zien dat u minder server- of opslagcapaciteit nodig heeft dan eerder ingeschat en afgesproken, dan trekt RAM IT bij ons aan de bel zodat u kunt afschalen. Vanuit Gemba regelen we met RAM IT dat álles rond uw hosting perfect is geregeld, van a tot z. U heeft dus maar één direct aanspreekpunt en dat zijn wij.

Hoge veiligheidseisen asset management

Een hostingpartner moet begrijpen waar het om draait in uw business en wat er belangrijk is voor uw asset management, vinden we bij Gemba. Een mooi praktijkvoorbeeld is dat van een van onze klanten met zeer vergaande eisen aan de security van zijn asset management. RAM IT is ISO-gecertificeerd op het gebied van beveiliging, maar dat was hier niet voldoende. Dus zijn we samen met het hostingbedrijf en de klant op directieniveau aan tafel gegaan, om vervolgens als partners een oplossing te ontwikkelen. Met z’n drieën hebben we een hele nieuwe dienst opgezet, die nu ook beschikbaar is voor andere organisaties met hogere security-eisen dan gebruikelijk.

Hybrid cloud: voordelen combineren

Dan is er nog het hybrid cloud-model. Daarbij draaien systemen in verschillende omgevingen, maar wel binnen één geïntegreerd cloudplatform. Het maakt niet uit of ze on-premise (dus binnen uw eigen bedrijf) of in een private of public cloud staan – ze kunnen gewoon gegevens met elkaar uitwisselen. Met hybrid cloud bepaalt u welke onderdelen van uw asset management systeem u waar zet en combineert u de voordelen van de drie omgevingen. Bijvoorbeeld de schaalbaarheid en toegankelijkheid van public cloud, met de service en veiligheid van private cloud en de eigen controle van on-premise.

Voorbereid op toekomst asset management

Veel van onze klanten kiezen tegenwoordig hybrid cloud als basis voor hun asset management. Ook daar bieden we samen met RAM IT een oplossing voor. Bovendien is onze hostingpartner voorbereid op IBM Maximo Application Suite. Deze nieuwste versie van IBM’s asset management oplossing maakt gebruik van Red Hat OpenShift, een technisch platform dat letterlijk voor hybrid cloud is gemaakt. Daarmee bent u helemaal klaar voor de toekomst van asset management.

Meer weten?

Meer weten over de beste oplossing voor het hosten van uw asset management in de cloud, nu én straks? Neem direct contact op met Edwin Huurman: +31 (0)6 – 25 64 37 47 of e.huurman@gemba.nl.