Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Gemba en Xuver laten assetmanagement leven met 3D-viewer

Samenwerking maakt 3D-visualisering mogelijk voor IBM Maximo-klanten

Maak beheer en onderhoud visueel en interactief. Deze gedachte lag ten grondslag aan de samenwerking tussen de Nederlandse bedrijven Gemba (specialist in o.a. Enterprise Asset Management, EAM) en Xuver (specialist in innovatieve visualisatietoepassingen). Met deze krachtenbundeling voorziet Gemba in de behoefte aan 3D-visualisering van de droge data die het softwareprogramma IBM Maximo oplevert. “Xuver heeft precies de 3D-viewer die wij zochten”, aldus een enthousiaste Stefan Hoffmanns, business development manager bij Gemba Service. Patrick van Zwol, CEO bij Xuver, snapt het enthousiasme van Hoffmanns. “Onze innovatieve viewer geeft een nieuwe kijk op 3D-visualisering.”

IBM Maximo in beeld

De bedrijven zijn met elkaar in contact gekomen via IBM. “Als IBM-partner is ons assetmanagement vooral gericht op IBM Maximo, software waarmee klanten continu zicht hebben op hun activa en werkprocessen. Ideaal voor bijvoorbeeld onderhoudsafdelingen, inkoop en voorraadbeheer, maar ook om de werkorders voor monteurs, de uren en de materialen te registreren en berekenen. Zie het maar als een veredelde (digitale) kaartenbak; veel informatie en grafieken maar je hebt er geen beeld bij”, vervolgt Hoffmanns. “En wij hebben dat beeld wel voor Gemba en haar klanten. Dankzij onze revolutionaire 3D-viewer”, vult Van Zwol aan.

Snelle conversie, geen plug-in nodig

Wat maakt de 3D-viewer van Xuver zo uniek? Van Zwol: “Hij is gebaseerd op de webtechnologie WebGL 2.0. Dat betekent dat er geen speciale webbrowser-plug-in nodig is om computer graphics goed weer te geven. Het werkt gewoon via de browsers van Google Chrome, Firefox en Safari. De viewer converteert bijvoorbeeld heel snel BIM-bestanden (bouwwerkinformatiemodellen) afkomstig van bronnen als Autodesk Revit en ARCHICAD. Uiteindelijk willen we ieder ontwerpprogramma snel kunnen converteren.”

Gedetailleerde info omzetten naar beeld

Voor een specialist in assetmanagement zoals Gemba biedt de 3D-viewer veel voordelen bij bijvoorbeeld onderhoud. Onderhoud wordt steeds vaker vanaf het begin geïntegreerd in het ontwerp van een gebouw. Xuver kan deze informatie zeer snel omzetten in driedimensionaal beeld. De viewer laat beeld zien dat is opgebouwd uit lagen. Bepaalde objecten of onderdelen kun je zo afzonderlijk bekijken. De objecten en onderdelen hebben een unieke code waarmee specifieke informatie valt af te lezen zoals de locatie van een leiding en die van de storing.

Kosten én tijd besparen

Met de integratie van de 3D-viewer van Xuver zie je dan ook letterlijk razendsnel waardevolle informatie. “Een onderhoudsmonteur kan bijvoorbeeld veel doelmatiger te werk gaan als hij vooraf ziet waar de storing zich exact bevindt en welke objecten in de ruimte een belemmering kunnen vormen. Dat betekent een betere voorbereiding en daardoor besparing van arbeidskosten en reistijd. Bovendien kan hij via de viewer meteen een logboek invullen zodat de informatie altijd up-to-date is. Ga maar na hoeveel efficiënter je dan kunt werken en hoeveel kosten dat bespaart. Bovendien is het ook duurzamer, want je voorkomt onnodige ritten en beperkt sloop- of breekwerk. Wij zien dan ook vele toepassingsmogelijkheden voor onze klanten”, concludeert Hoffmanns.

Multi-user

Dat kan Van Zwol alleen maar beamen. “Met onze viewer ervaar en beleef je de omgeving dynamisch en interactief. Mensen zijn visueel ingesteld en willen overal graag beeld bij hebben. Facility managers, vastgoedbeheerders, architecten, projectleiders enzovoort hebben hiermee een revolutionaire tool in handen. Via een gepersonaliseerde avatar kun je de virtuele ruimte betreden en bekijken. Leuk om te zien en je ervaart de ruimte veel beter. Belangrijk is dat de viewer een 3D-bron heeft als basis. Mooi als we die aangeleverd krijgen, maar ook met 2D kunnen we verder. Als extra dienst tekenen wij er dan een 3D-model van. Tenslotte heeft de viewer een multi-userfunctie. Zo kunnen meerdere partijen gelijktijdig met elkaar praten via een microfoon en uit voorhand overleggen. En ook dat bespaart kosten en tijd.”

-Einde persbericht-

Gemba IBM Maximo Bim 3d viewer  
Xuver Asset Management

Voor meer informatie of een interview kunt u contact opnemen:

Stefan Hoffmanns
T 06 – 41 56 16 32
s.hoffmanns@gemba.nl

Patrick van Zwol
T 06 – 38 30 97 73
patrick@xuver.com
www.xuver.nl

www.gemba.nl