Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Hoe kiest u het beste BI-platform voor uw asset management?

Hoe kies ik het beste BI-platform?Uw asset management systeem is een waardevolle bron van informatie bij het verbeteren van uw onderhoudsprocessen. Maar welke tool gebruikt u idealiter om uw asset management data in IBM Maximo inzichtelijk te maken? In deze tweede blog uit een serie van drie over asset management en BI gaan we in op verschillende rapportagemogelijkheden.

Uw bedrijf verzamelt wellicht al jaren allerlei data over het onderhoud van uw assets in IBM Maximo, maar maakt daar nauwelijks gebruik van. Dat is een gemiste kans, want een slimme inzet van deze data levert u veel op. Zo kan het analyseren van storingsgegevens tot heel interessante conclusies leiden. Misschien blijkt wel dat u bepaalde onderdelen eerder moet vervangen, dat het tijd wordt om over te stappen naar een andere fabrikant of dat u beter andere specificaties hanteert. Ook het analyseren van de prestaties van uw onderhoudsteams geeft belangrijke inzichten. Het kan zijn dat de routering van uw onderhoudswerkzaamheden niet optimaal is of dat bepaalde assets structureel meer onderhoud vragen dan gemiddeld. En wat dacht u van een analyse van uw onderhoudskosten? Bent u het meest kwijt aan materialen, mensen of specifieke assets?

Standaard tools voor rapporteren en analyseren onderhoudsdata

IBM Maximo biedt u verschillende mogelijkheden voor het rapporteren en analyseren van uw onderhoudsdata. Welke rapportagemogelijkheid de beste is, hangt om te beginnen af van twee dingen.

BRIT is een geschikte toolHet eerste is wie er gebruik gaat maken van de BI-tool en het tweede voor wat voor soort rapportages dat is. Voor dagelijkse gebruikers van IBM Maximo die eenvoudig rapportages van bijvoorbeeld werkorders en inkooporders willen maken, is BIRT (Business Intelligence & Reporting) een goede optie. Deze BI-tool wordt standaard meegeleverd met IBM Maximo. Ook voor rapportages met bijlagen uit IBM Maximo, zoals foto’s, inspectierapporten of Excel-sheets, is BIRT heel geschikt.

Maar wilt u meer naar de trends in uw onderhoudsdata kijken, voorspellingen doen of data inzichtelijk maken door visualisatie, dan is IBM Cognos de juiste tool. Daarmee kunt u bijvoorbeeld een MJOP maken, waarin u ziet wat een verandering aan uw onderhoudsplannen voor de kosten betekent.

Detailinformatie assetsOf een rapportage die de integriteit van uw hele asset structuur in kaart brengt, met de mogelijkheid om door te klikken naar detailinformatie over een asset.

Typische gebruikers van IBM Cognos zijn bijvoorbeeld uw businessanalisten of site reliability engineers. Net zoals bij BIRT zit het gebruik van deze BI-tool inbegrepen bij uw IBM Maximo-licentie.

Geen datamodellen of extra licentiekosten

Wilt u de mogelijkheid om direct vanuit IBM Maximo rapportages te maken, dan zijn BIRT en IBM Cognos goede keuzes voor u. Voordeel van de inzet van deze BI-tools is bovendien dat u zelf geen datamodellen hoeft te bouwen, doordat deze al volledig met IBM Maximo zijn verweven. Ook hebt u geen extra licentiekosten. Dat is anders als u ervoor kiest om gebruik te maken van een andere rapportagetool, zoals MS Power BI of Tableau. Bijvoorbeeld omdat deze tool de standaard is in uw organisatie of omdat uw financiële afdeling data uit IBM Maximo wil combineren met data uit het ERP-systeem van uw bedrijf.

Voldoende kennis van BI-tool in huis

Tot slot is ook de aanwezige kennis van een BI-tool een aspect waarmee u rekening dient te houden. Als een bepaalde tool helemaal is ingeburgerd in uw organisatie en door alle afdelingen heen wordt gebruikt, is het beter om deze ook in te zetten voor de rapportage van uw asset management data in IBM Maximo. Op die manier weet u zeker dat er ook in de toekomst voldoende kennis in huis is om bestaande onderhoudsrapportages aan te passen en nieuwe te ontwikkelen om uw asset management te optimaliseren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de beste BI-keuze voor uw asset management rapportage in IBM Maximo? Neem contact op met Wouter Schouten: +31 (0)6-52 68 37 43 of w.schouten@gemba.nl.