Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Hoe ver bent u op weg naar Asset Performance Management?

Hoe ver bent u op weg naar Asset Performance Management?Ook uw organisatie is waarschijnlijk al bezig met Asset Performance Management (APM), misschien zonder het te weten. Dat is goed nieuws, want het betekent dat u anticipeert op belangrijke ontwikkelingen. Hoe ver bent u met Asset Performance Management? Welke stappen hebt u nog te zetten? En waar leidt de weg naartoe?

De circulaire economie wint terrein. Organisaties zijn steeds zuiniger op grondstoffen en gaan voor het hergebruik van materialen en apparatuur. Ook bij uw asset management hebt u met deze ontwikkeling te maken. Hoe kunt u uw installaties en andere assets zo efficiënt en lang mogelijk gebruiken? Heikel punt daarbij is de vergrijzing. Er zijn minder mensen om meer werk te doen en waardevolle kennis van oudere medewerkers dreigt verloren te gaan. Gelukkig gaan de technologische ontwikkelingen snel en zijn er nieuwe manieren om deze uitdagingen aan te gaan. In Asset Performance Management komen al deze puzzelstukjes bij elkaar.

Prestaties en levensduur assets verbeteren

Het doel van Asset Performance Management is dat u de prestaties en levensduur van uw assets verbetert. Aan de ene kant door uw assets slimmer en efficiënter te onderhouden, aan de andere kant door kennis te borgen. Dat doet u met slimme en innovatieve technologische oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence (AI), machine learning en het Internet of Things (IoT).

Wat u precies wilt bereiken, verschilt uiteraard per organisatie. Op een luchthaven kan het ultieme doel bijvoorbeeld zijn ervoor te zorgen dat de rolpaden altijd werken, zodat de passagiersstromen efficiënt verlopen. Terwijl een fabriek wellicht voor ogen heeft de output te maximaliseren, de uitval tot een minimum te beperken of de kwaliteit te optimaliseren.

In vier stappen naar Asset Performance Management

De weg naar Asset Performance Management kan in verschillende stappen worden gezet: Manage, Monitor, Health en Predict.

Manage is het vertrekpunt van uw reis naar Asset Performance Management. Daarbij gaat het vooral over het verbeteren van uw asset management processen. Denk bijvoorbeeld aan uw planning, de mobiele ondersteuning van uw monteurs of uw inkoop en voorraadbeheer, maar ook aan het goed registreren van faalcodes en de MTBF, MTTR en MTTF. Dit soort data is heel waardevol bij APM.

Monitor is de volgende stap. Door met IoT-sensoren realtime-data over de prestaties van uw assets te verzamelen en via dashboards inzichtelijk te maken, herkent u mogelijke storingen snel en kunt u direct actie ondernemen.

Bij Health, de derde stap, combineert u real-time data over uw belangrijkste assets met historische asset management gegevens. Dit helpt u te bepalen wanneer u de assets of onderdelen daarvan het beste kunt onderhouden.

De laatste stap in de roadmap naar Asset Performance Management is Predict. In deze fase gebruikt u AI en machine learning om verbanden te leggen tussen uw data en op basis daarvan voorspellingen te doen. Wanneer treedt een storing op en hoe voorkomt u deze door op het juiste moment onderhoud te plegen?

Asset Performance Management dichterbij dan gedacht

Bij het opstellen van zo’n roadmap is de kans groot dat u tot de conclusie komt dat u eigenlijk al de weg naar Asset Performance Management bent ingeslagen. Zo zijn veel installaties of apparaten tegenwoordig standaard uitgerust met allerlei IoT-sensoren die realtime-data verzamelen. Oplossingen voor asset management software zoals IBM Maximo bieden veel historische data over uw assets. En leveranciers bieden vaak uitgebreide digitale data over het onderhoud van hun assets die u in uw asset management systeem gebruikt.

Alle tools voor Asset Performance Management in één oplossing

Met IBM Maximo Application Suite (MAS), de nieuwste versie van IBM’s asset management oplossing, beschikt u over alle tools om de nodige stappen naar Asset Performance Management te zetten. Met een nieuwe licentiestructuur, gebaseerd op een puntensysteem, maakt u eenvoudig en flexibel gebruik van alle mogelijkheden die IBM MAS biedt. Bij Gemba helpen we u graag verder op weg naar Asset Performance Management. We weten alles van asset management en IoT en werken samen met sterke partners. Dat gaat van experts in IoT-sensoren om real-time data te verzamelen tot netwerkspecialisten die via bijvoorbeeld via Low Power Wireless Networks (LPWN’s) of 5G-netwerken zorgen dat alle data in uw systemen binnenkomen.

Meer weten?

Meer weten over Asset Performance Management en hoe Gemba u helpt om uw roadmap uit te stippelen? Neem contact op met Stefan Hoffmanns, via +31 (0)6 – 41 56 16 32 of s.hoffmans@gemba.nl.