Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IBM Maximo inspectieformulieren: acht grote voordelen

De grote voordelen van IBM Maximo inspectieformulierenLegt u inspectiegegevens voor uw onderhoud nog handmatig of in Excel vast? Met de inspectieformulieren van IBM Maximo versimpelt en stroomlijnt u uw inspectieproces aanzienlijk. Bij een juiste inzet zijn ze een krachtig instrument voor uw onderhoudsmanagement. In deze eerste van een serie van twee blogs acht belangrijke voordelen van het gebruik van inspectieformulieren.

1. Alle data over onderhoudsinspecties direct in IBM Maximo

Uw onderhoudsinspecteurs zetten hun inspectieresultaten direct in IBM Maximo, waar ze ook zijn. Dat doen ze eenvoudig via de webbrowser van de software of met behulp van de IBM Maximo Mobile App. Met deze slimme mobiele app is ook offline invoer mogelijk. Dus zelfs op locaties zonder netwerkbereik leggen uw inspecteurs probleemloos data over hun onderhoudsinspecties vast. Heel handig is bovendien de speech-to-text mogelijkheid van IBM Maximo Mobile. Daarmee kunnen ze hun bevindingen gewoon inspreken.

2. Eenvoudige interne en externe onderhoudsrapportage

Doordat de inspectieresultaten direct in de database van IBM Maximo staan, maakt u snel actuele rapportages van de uitgevoerde inspecties. Niet alleen voor uw eigen organisatie, maar ook voor klanten waarvoor u onderhoudswerk uitvoert en waarmee u prestatieafspraken hebt. Met een paar muisklikken maakt u de geleverde prestaties transparant.

3. Altijd inzicht in inspectiegegevens

Aan de hand van de inspectieresultaten die u met de formulieren hebt vastgelegd, bepaalt u welke KPI’s van belang zijn om goed inzicht in de prestaties van uw assets en uw organisatie te krijgen. Zo’n KPI kan bijvoorbeeld zijn dat 80 procent van de inspectieregels de kwalificatie ‘voldoende’ heeft. Zo houdt u de gezondheid van uw assets en de kwaliteit van uw onderhoudswerkzaamheden goed in het oog.

4. Geautomatiseerde vervolgacties op onderhoudsinspecties

Komen uw onderhoudsinspecteurs zaken tegen waar iets aan moet gebeuren? Op basis van de data die ze tijdens een inspectie ingeven, triggert IBM Maximo automatisch passende vervolgacties. Denk aan het aanmaken van aanvullende werkorders of het versturen van e-mails bij afwijkende inspectieresultaten. U hoeft hiervoor geen aparte workflow in IBM Maximo in te richten.

5. Zelf meters in inspectieformulieren kiezen

U kunt inspectiegegevens op verschillende manieren in de formulieren laten vastleggen. Bij het maken van de inspectieformulieren stelt u daarvoor zogenaamde meters in. Zo’n meter kan simpelweg een cijfer zijn, bijvoorbeeld het aantal draaiuren van een asset. Maar u kunt ook een keuzelijstje als meter gebruiken, bijvoorbeeld ‘goed/matig/slecht’.

6. Condities ingebouwd in inspectieformulieren

Hoe nauwkeuriger en completer de gegevens van uw onderhoudsinspecties, hoe beter u inzicht in de staat van uw assets hebt en weet wat er aan onderhoud moet gebeuren. Dat doet u door voorwaarden in uw inspectieformulieren op te nemen. Zo kunnen uw onderhoudsinspecteurs niet verder zonder bepaalde gegevens te hebben ingevoerd. Ze moeten bijvoorbeeld:

  • bij schade aan een asset een foto daarvan in het systeem zetten
  • bij een onvoldoende of slecht inspectieresultaat in een opmerking toelichten waarom het resultaat niet goed is
  • het inspectieformulier volledig invullen om de gekoppelde werkorder te kunnen voltooien

7. Koppeling inspectieformulieren met preventief onderhoud

Met IBM Maximo kunt u ook aan preventief onderhoud of predictive maintenance doen. Daarbij voorspelt het systeem op basis van historische en actuele data wat er aan een asset moet gebeuren. Wanneer is er onderhoud of vervanging nodig? En wat moet er precies gebeuren? Door de inspectieformulieren aan de module voor preventief onderhoud te koppelen, maakt IBM Maximo automatisch werkorders aan voor de benodigde inspecties. Op deze manier maakt u inspecties integraal onderdeel van uw onderhoudsproces.

8. Wijzigingen aan inspectieformulieren steeds inzichtelijk

Zijn er veranderingen aan uw inspectieformulieren geweest? Anders dan bijvoorbeeld in Excel, ziet u dit altijd terug in IBM Maximo door gebruik te maken van versiebeheer. Dit voorkomt dat u appels met peren vergelijkt, doordat dingen anders worden gemeten of vastgelegd.

Zet de IBM Maximo inspectieformulieren optimaal in!

Met de inspectieformulieren van IBM Maximo maakt u uw inspectieprocessen per definitie sneller, makkelijker en efficiënter. Maar hoe haalt u er maximaal voordeel uit? In de volgende blog doen we u tips en technieken aan de hand waarmee u de inspectieformulieren nog beter gebruikt.

Voorbeelden inspectieformulieren IBMMaximo
Voorbeelden inspectieformulieren IBM Maximo

Handmatige invoer inspectiegegevens
Handmatige invoer inspectiegegevens

Invoer inspectiegegevens in Excel
Invoer inspectiegegevens in Excel

Invoer inspectiegegevens via IBM Maximo Mobile
Invoer inspectiegegevens via IBM Maximo Mobile

Meer weten?

Meer weten over de voordelen van inspectieformulieren in IBM Maximo? Neem contact op met Gerben ter Horst: +31 (0)6 – 14 57 21 19 of g.terhorst@gemba.nl.