Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Visuele inspectie: sneller en efficiënter met Visual Inspection en AI

Visuele inspectie: sneller en efficiënter met AIStel, u kunt een conditiemeting van uw assets doen zonder een expert ter plaatse. En dat is óók niet nodig voor kwaliteitscontroles van productiebatches of de veiligheidsbewaking van installaties. Een nieuwe, kant-en klare oplossing voor visuele inspectie met ingebouwde AI brengt dit binnen bereik: IBM Maximo Visual Inspection.

IBM Maximo Visual Inspection: volwassen beeldherkenning

Ook in het dagelijks leven maken we gebruik van beeldherkenning, het is tegenwoordig een volwassen technologie. Zo lezen de slimme camera’s in onze auto’s de snelheidsborden aan de kant van de weg, zodat we weten hoe hard we mogen rijden. Maar de mogelijkheden van beeldherkenningssoftware met ingebouwde AI (artificiële intelligentie) gaan veel verder. En het goede nieuws voor uw asset management is dat deze technologie nu eenvoudig toegankelijk is met IBM Maximo Visual Inspection.

Ook als losse oplossing voor visuele inspectie

IBM Maximo Visual Inspection is een kant-en-klare oplossing voor visuele inspectie. De software maakt deel uit van IBM Maximo Application Suite (MAS), maar u kunt deze ook los gebruiken en integreren in een asset management of ander bedrijfssysteem. Daarmee beschikt u niet alleen over een extra paar ogen, maar maakt u ook snel en efficiënt nauwkeurige analyses. Dat werkt als volgt. U legt beelden van een situatie vast in een beeldbank, bijvoorbeeld via een smartphone, videocamera of drone, en geeft met een labeltje aan of de situatie gewenst of ongewenst is. Bij een ongewenste situatie krijgt u een signaal, zodat u weet wanneer het nodig is om actie te nemen. Het systeem is zelflerend en wordt dus wijzer van ieder beeld waarmee het wordt gevoed.

Breed inzetbaar binnen asset management

IBM Maximo Visual Inspection is op allerlei manieren inzetbaar binnen uw asset management. Denk bijvoorbeeld aan een conditiemeting van moeilijk bereikbare assets zoals de pijlers van een brug. Met drones maakt u foto’s van de pijlers. Daarna kijkt de software of er afwijkingen zijn ten opzichte van de gewenste situatie. Zo ja, dan krijgt u een melding, bijvoorbeeld via een app op een smartphone. U kunt zelfs rekening houden met verschillende omstandigheden, zoals het weer. Een natte pijler kan er immers helemaal anders uitzien dan een droge. Dat is een kwestie van de beeldbank uitbreiden met beelden van de pijlers in diverse situaties. Dat doet u door de beelden te manipuleren met augmented reality. Op het ene beeld is het bijvoorbeeld droog, op het andere regent het.

Van conditiemeting tot asset detectie

Een andere toepassing van IBM Maximo Visual Inspection is asset detectie. U moet bijvoorbeeld het groen langs een weg onderhouden en wilt weten hoeveel bomen of lantaarnpalen er staan. Of u hebt een contract binnengehaald voor het onderhoud van de verlichting van een tunnel en wilt allereerst een nulmeting doen. Met een smartphone maakt u beelden van de assets, waarna u die in de beeldbank van IBM Maximo Visual Inspection opneemt.

Visuele inspectie voor kwaliteitscontrole

Ook bij kwaliteitscontrole in een fabriek bewijst IBM Maximo Visual Inspection waardevolle diensten. Dat gaat van een koffiefabrikant die problemen heeft met het luchtdicht maken van zijn verpakkingen tot een autofabrikant die de kwaliteit van zijn productie wil volgen. Zo maakt Toyota de hele dag foto’s van de productie met smartphones. De beelden worden realtime doorgestuurd naar een dataplatform voor analyse. Dit stelt het Japanse autobedrijf in staat duizenden fabrieksonderdelen per dag snel en nauwgezet te controleren.

Bewegingsdetectie voor veiligheid en bewaking

Bewegingsdetectie is nog een interessant toepassingsgebied. Daarbij kan het zowel om bewaking als om veiligheid gaan. Om een voorbeeld van dat tweede aspect te geven, een medewerker die in een harnas groot onderhoud uitvoert aan de buitenkant van een opslagtank hangt in principe stil. Als uit camerabeelden op de slimme helm van de medewerker blijkt dat hij of zij heen en weer slingert, is er dus iets aan de hand. Maar het kan ook zo simpel zijn als een medewerker die in een gevaarlijke situatie naar een camera zwaait om alarm te slaan.

IBM Maximo Visual Inspection: snel in gebruik

Het uitgangspunt van IBM Maximo Visual Inspection is de beeldbank. U vult de bank zelf met beelden, waarbij u met augmented reality verschillende varianten maakt. Daarna labelt u de beelden zodat de software leert wat goed en fout is. De software is al ‘voorgetraind’: analysemodellen voor verschillende toepassingen zijn al gevoed met beelden. Op die manier hoeft u niet vanaf nul te beginnen en kunt u snel een volwaardig systeem voor virtuele inspectie in de praktijk inzetten. Daarmee houdt u niet alleen snel, efficiënt en nauwkeurig zicht op de conditie, kwaliteit en veiligheid van uw assets, ook als basis voor uw Asset Performance Management (APM). U slaat bovendien waardevolle kennis binnen uw organisatie op, voor eens en altijd.

Meer weten?

Meer weten over hoe IBM Maximo Visual Inspection u helpt uw asset management te verbeteren? Neem contact op met Gerben ter Horst, +31 (0)6 –14 57 21 19 of g.terhorst@gemba.nl.