Gemba donatie komt via Tanja op zijn plaats

Via deze weg willen we Tanja en haar dochter Tiara bedanken dat ze ervoor gezorgd hebben dat onder andere de donatie van Gemba op de juiste plaats is gekomen en op een goede manier is besteed. Ze hebben hun kerstvakantie opgeofferd om deze te besteden aan het werken op een Sociaal & Samenlevingsproject in Ghana. Zie hieronder een kort verslag wat er gebeurd is.

We hebben veel armoede gezien, maar wat een lieve, gastvrije mensen. We voelen ons bevoorrecht dat we 2,5 week bij een Ghanese familie hebben gewoond en echt deel uit hebben kunnen maken van hun cultuur en basic manier van leven.

Het werken op de scholen en weeshuizen was heel dankbaar. Blije gezichten en kinderen die soms letterlijk vechten om je aandacht. En wat willen ze graag leren. In de middaguren hebben we geholpen projecten op te zetten om extra inkomen te genereren, zoals een slakkenboerderij, vloeibare zeep leren maken. Maar ook leren te recyclen (o.a. volleybalnet maken van gebruikte plastic waterzakjes).

Wat hebben we met de donaties gedaan?

Allereerst zijn we vanuit Nederland met 2 extra grote gevulde sporttassen vertrokken (kleurboeken, viltstiften, kleding, handdoeken, tekenpapier, vouwblaadjes, educatieve Engelse spelletjes, boekjes, ballonnen, bellenblaas, opblaasbare ballen, puzzels, knikkers, etc.).

Ter plekke hebben we voor het weeshuis een behoorlijk grote voorraad rijst, bonen, bakolie, vis en tomaat in blik, drinken, biscuitjes, zeep en wasmiddel gekocht. Hier kunnen ze weer een tijdje mee voort.

Daarnaast hebben we een grote kamer in het weeshuis opgeknapt (zie voor en na foto’s). We hebben er een plafond in laten zetten (dit was gedeeltelijk open, waardoor er muggen binnen kwamen (malaria) en het in de nacht voor de kinderen te koud was. Er zijn horren voor de ramen geplaatst en er is een hordeur gemaakt. De stapelbedden vielen zowat uit elkaar en zijn gerepareerd (7 stapelbedden) en we hebben 14 nieuwe matrassen en klamboes gekocht. De muren hebben we  zelf (Gemba) groen geschilderd en er tekeningen op geschilderd (samen met wat andere vrijwilligers). Op dit moment wordt er nog een grote dubbele kast in elkaar getimmerd (kleding lag in een emmer, onder de stof), lakens gekocht en gordijnen opgehangen. Foto’s worden daar nog van gestuurd, omdat we daar niet meer bij aanwezig konden zijn.