Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World
10 inzichten voor een actionable IoT-dashboard
We weten allemaal dat we gezond moeten leven. Dat wil zeggen: gezonder eten en meer bewegen. Echter passen maar weinigen van ons deze principes optimaal toe in de praktijk. Dezelfde uitdaging is ook van toepassing op het gebruik van een IoT-dashboard. De basis is bekend, maar toch wordt er nog te weinig gebruik gemaakt van een doeltreffende inrichting hiervan.
En dat is jammer, want dankzij IoT staan er nu mogelijkheden tot onze beschikking waar wij enkele jaren geleden nog niet van durfden dromen. Juist daarom is het van belang dit potentieel zo goed mogelijk te benutten – om zo een duidelijke kostenbesparing en verhoogde prestatie van de assets van het bedrijf te realiseren.
Een IoT-dashboard moet actionable en doeltreffend zijn. Je wilt alleen de elementen kiezen waar je in de praktijk mee aan de slag kunt, en geen waarden die je alleen van theoretische informatie voorzien zonder echt de mogelijkheid te bieden hierop in te kunnen spelen.
Maar waar gaat het dan precies fout? En welke elementen zijn van cruciaal belang voor je dashboard en welke staan je succes juist in de weg? In deze blog nemen wij je mee op een reis door het onderbenutte potentieel van je IoT-dashboard, met 10 inzichten die – indien gebruikt in combinatie – de doeltreffendheid van je IoT-systemen naar het volgende niveau tillen.
Inzicht #1: de kwaliteit van de data
De oude kreet ‘garbage in – garbage out’ staat IoT op de buik geschreven. Immers, welke resultaten mag je verwachten van irrelevante of onnauwkeurige data? De belangrijkste randvoorwaarden om ‘garbage’ te voorkomen: de data moet juist zijn. Dat wil zeggen de werkelijke waarde van de parameter weergeven, en de data moet tijdig weergegeven worden.
Nemen we de crash van TK1951, de vlucht van Turkish Airlines die neerstortte tijdens de landing op Schiphol in 2009. De oorzaak van de crash, zo bleek later, was de hoogtemeter die de verkeerde waarde aan de automatische piloot doorgaf. De moraal van het verhaal: een foutieve weergave van belangrijke parameters kan desastreuze gevolgen hebben.
Daarnaast moet de data op het juiste tijdstip worden weergegeven, en dit is wederom afhankelijk van verschillende factoren. Met name voor IoT-toepassingen kunnen tijdsintervallen enorm uiteenlopen. Sommige data moet in real-time gevolgd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de bestuurder van een auto die te allen tijde zijn snelheid in real-time kan inzien. Voor andere toepassingen is eenmaal in de drie maanden voldoende.
Inzicht #2: de relevantie van de data
Hoewel deze voor de hand ligt, gaat het hier vaak mis. Als handig hulpmiddel om erachter te komen welke elementen relevant zijn bij het samenstellen van een dashboard, kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘wat gebeurt er als je de data niet, vertraagd of niet in real-time krijgt?’. Is het antwoord hierop ‘niets’, dan kun je deze plek vrijhouden voor data die wel waarde toevoegt aan je operatie.
Inzicht #3: minder is meer
Is het je al eens opgevallen hoeveel displays en instrumenten er in de cockpit van een vliegtuig aanwezig zijn? Het lijkt bijna onmogelijk voor piloten om al deze parameters in de gaten te houden. En dat is het ook: een vliegtuig wordt voornamelijk bestuurd door een computer, de automatische piloot. Logisch ook, want computers zijn veel efficiënter in monitoring en bijsturing.
De kans bestaat dat je huidige dashboard een overbodige hoeveelheid elementen bevat omdat dit je een gevoel van controle geeft, maar in werkelijkheid zijn veel van deze elementen onnodige ballast. Kies enkel voor elementen die cruciaal zijn voor de operatie, en maak een keuze in welke waarden permanent en welke met een tijdsinterval getoond moeten worden.
Inzicht #4: data-visualisatie en presentatie
De meeste dashboards worden kant-en-klaar geleverd en worden ook zo ingezet. En dat is vaak te merken aan de kwaliteit van de data-visualisatie. Een goede presentatie maakt het mogelijk om in één oogopslag af te lezen hoe de operatie ervoor staat. Het ontwikkelen van het dashboard samen met de gebruiker kan een organisatie veel tijd (en de gebruiker veel hoofdpijn!) besparen.
Inzicht #5: plaats de belangrijkste elementen linksboven
Open een willekeurige webpagina, en je ziet waarschijnlijk de advertenties eruit springen aan de linker bovenkant. De reden hiervoor is bekend: wij focussen als eerste onze blik linksboven, hier horen dan ook de belangrijkste datapunten te staan.
Inzicht #6: een functie-relevant dashboard
Verschillende functies vereisen verschillende parameters. Zo heeft een system operator vaak real-time informatie nodig, terwijl een plant manager juist over informatie dient te beschikken op basis van tijdsintervallen. Bepaal daarom bij het ontwikkelen van een dashboard welke elementen belangrijk zijn voor alle functies, en welke variabel zijn.
Inzicht #7: actuele waarde of toch trend?
In bepaalde situaties is een actuele waarde voldoende om gerichte acties te kunnen ondernemen. Maar soms heb je meer nodig: je wilt een zich ontwikkelende trend zien om de prestatie van je systemen te kunnen verbeteren. Een mooi voorbeeld hiervan is de data van een auto: voor de snelheid is de actuele waarde belangrijk, maar voor het verbruik biedt een trend meer informatie over de rijstijl. In het geval van industriële processen kan een trend wijzen op naderende storingen.
Inzicht #8: altijd en overal
In ons privé-leven is het normaal altijd up-to-date te zijn – dankzij social media staan wij op elk moment in contact met alles en iedereen, waar we dan ook zijn. In de zakelijke wereld lopen nog veel bedrijven achter op deze trend. Professionals willen echter in toenemende mate altijd en overal over cruciale informatie beschikken. Een mobile dashboard is dan ook een echte must-have.
Inzicht #9: industriestandaarden zijn een must
Standaardisatie is in de meeste sectoren gemeengoed. Bij nieuwe technologieën zien we in het begin vaak verschillende standaarden ontstaan, zeker als het gaat om verschillende geografische regio’s. De tijd waarin vervolgens tot een (globale) standaard gekomen wordt, wordt in veel gevallen steeds korter. Bij cruciale parameters is ‘check, check en double-check’ van de gebruikte waarde(n) belangrijk. Een begrippenlijst waarin de gebruikte parameters en waarden zijn vastgelegd mag bij een goed dashboard niet ontbreken.
Inzicht #10: blijf up-to-date
Maar al te vaak blijven processen en dashboards jarenlang ongewijzigd. In een tijd van snelle veranderingen, loop je zo al snel achter. Een belangrijke best-practice om ‘on top’ te blijven is door ‘continuous improvement’ te implementeren. Niet alleen het immer evoluerende inzicht van de gebruiker verandert, ook data-leverende sensoren en systemen worden regelmatig bijgewerkt. Met andere woorden: evalueer in regelmatige intervallen samen met de gebruiker hoe het dashboard verder kan worden verbeterd.
IoT-dashboards en data analytics
Dashboards worden in rap tempo belangrijker. We willen in real-time weten hoe processen zich ontwikkelen. Dat algoritmen steeds vaker beslissingen nemen op basis van de verkregen data, benadrukt alleen maar meer het belang van een goed dashboard.
Om de inzichten uit deze data vervolgens in de praktijk zo effectief mogelijk te kunnen toepassen, moet een doeltreffend IoT-dashboard hand in hand gaan met data analytics. Een combinatie die, indien juist uitgevoerd, leidt tot een optimalisatie van het besluitvormingsproces en een intelligente operatie.
Wil je graag meer weten over IoT-oplossingen en wat GembaIoT voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.
Wout Bucker
T: 020 – 482 29 29
info@gemba.nl