Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

 

Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

Bron: Wikipedia

 

Met Internet of Things (IoT) in de breedste zin van de betekenis kunnen we vele nieuwe toepassingen bedenken en bestaande toepassingen optimaliseren. De techniek daarin staat niet stil en is heel erg in beweging. Bedrijven die zich bezighouden met IoT oplossingen, laten gemiddeld een 19% hogere omzet zien dan hun concurrenten die (nog) niet actief zijn in dit gebied. Ook de kosten namen af met een gemiddelde van 16%.

Bron: Vodafone IoT Barometer 2017/18

 

De toepassingen van IoT zijn eindeloos. Assets kunnen efficiënter worden ingezet, omdat we met behulp van IoT altijd weten waar ze staan en wat hun huidige conditie is. Parkeerplaatsen die zelf aangeven of ze wel of niet bezet zijn, zodat we nooit meer hoeve te zoeken naar een parkeerplek. Prullenbakken die zelf aangeven wanneer ze bijna vol zijn, zodat de ophaaldienst veel gerichter kan werken. Onderhoud uitvoeren alleen wanneer dit echt nodig is omdat machines zelf aangeven wanneer ze defect gaan en wat er defect zal gaan. IoT kan ook als één van de oplossingen fungeren t.a.v. problematiek als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing. Een goed voorbeeld hiervan is dat sensoren het inspectiewerk in het veld van uw mensen kan overnemen door de benodigde data laten verzamelen en via LPWAN naar een server versturen, waar vervolgens verdere analyse kan plaatsvinden.  Verzint u er nog een paar?

 

Oplossingen zijn eindeloos, maar waar begin je?

 

IoT is leuk en het is vrij eenvoudig om te starten met enkele simpele sensoren. Als zo’n proef dan succesvol blijkt, begint wellicht het lastigste deel van een IoT implementatie: De onderbouwing, ofwel de business case. Natuurlijk kunnen we met de huidige stand van de techniek alles slimmer maken, maar onder aan de streep moet dit wel wat opleveren. Een goede business case is de belangrijkste stap voor een goed IoT project. Als we de kosten, opbrengsten en besparingen kunnen bepalen kunnen we hiervan bepalen wat het rendement op de investering is. Sommige opbrengsten zijn minder kwantificeerbaar, zoals reputatie en voorsprong. Door ze in ieder geval op te schrijven kan een betere afweging worden gemaakt. GembaIoT heeft inmiddels aardig wat ervaring opgedaan met het opstellen van een ROI, door onder andere de inzet van de door Gemba zelf ontwikkelde ROI calculator.

 

 

Sensoren:

Door de opkomst van IoT de afgelopen jaren is er met name op het gebied van sensoren grote vooruitgang geboekt. Sensoren worden kleiner, goedkoper en hebben een steeds langere levensduur. Dit is erg belangrijk, we hebben er niets aan als we sensoren plaatsen die we vervolgens weer moeten gaan onderhouden. GembaIoT volgt deze markt op de voet en werkt samen met belangrijke partners op het gebied van het ontwikkelen van sensoren, zodat ook op maat gemaakte sensoren ingezet kunnen worden.

Netwerken:

IoT is echt in een stroomversnelling terecht gekomen door de komst van zogenaamde Low Power, Wide Area Networks (LPWAN). Dit netwerk is perfect geschikt voor het connecteren van apparaten die kleine hoeveelheden data over een lange afstand verzenden. Met deze techniek kunnen deze apparaten met zeer weinig energie hun data verzenden waardoor de op batterijen gedreven apparaten lang mee gaan. Denk hierbij aan een termijn van 5 tot 10 jaar. Voordelen hiervan zijn dat sensoren op remote locaties kunnen werken, daar waar geen of slechte voorzieningen zijn. Deze “nieuwe” data geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden. Er zijn inmiddels meerdere van deze LPWAN netwerken beschikbaar in Nederland, zoals LoRa van KPN en Sigfox. Afhankelijk van het gebied, de aantallen sensoren, de hoeveelheden data en de frequentie van de te verzenden data bepaald welk netwerk het meest geschikt is. Indien spanning aanwezig is bij de sensoren is ook 3G/4G prima geschikt.

Platformen:

Een platform verbindt een netwerk met sensoren en devices. Er zijn op dit moment enkele honderden IoT platformen beschikbaar. Gemba maakt gebruik van het IoT platform van IBM het Watson Internet of Things platform. Het is volledig cloud-based, en stelt het de gebruiker in staat om nagenoeg real-time data te ontvangen, analyseren en versturen. Het IBM platform is ideaal schaalbaar en optimale beveiligd. Sterke cognitieve analytische functies zijn aanwezig. Data opslag en verrijking met andere databronnen is een cruciaal voor een goed IoT platform.

Eindpunten:

Uiteindelijk na analyse, bewerking of verrijking met andere data wordt de data op een dashboard getoond of via een app aan de juiste personen beschikbaar gesteld. Dashboards en apps om data weer te geven is natuurlijk een onderdeel, maar zeker niet de belangrijkste, het gaat er met name om wat we met de data doen. Integreren in bestaande processen, zoals een onderhoudsbeheersysteem (Maximo) waardoor direct werk wordt aangemaakt voor monteurs of een erp systeem om het inkoopproces aan te sturen.