Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

7 belangrijke vragen over predictive maintenance en uw asset management

Predictive maintenance en asset managementDe toekomst van uw asset management? Dat is predictive maintenance. En u kunt er nu al mee beginnen. 7 vragen en antwoorden die de strategische en operationele waarde van predictive maintenance voor uw bedrijf duidelijk maken.

1. Wat doet predictive maintenance voor uw assets?

Predictive maintenance maximaliseert de prestaties van uw assets. Door te voorspellen wanneer ze onderhoud nodig hebben, voorkomt u dat uw assets onverwacht uitvallen én verlengt u hun levensduur. Het principe is simpel: uw assets zijn uitgerust met Internet of Industrial Things (IIoT)-sensoren die in real-time allerlei data verzamelen, bijvoorbeeld over trillingen of de temperatuur. Ze geven die data via het internet door aan slimme analysesoftware. Deze software voorspelt wanneer een asset ermee op dreigt te houden en maakt deze informatie real-time beschikbaar via inzichtelijke dashboards. Zo kunt u preventief actie nemen en het onderhoud van uw assets optimaliseren. Zodat ze altijd in topconditie zijn.

2. Hoe helpt predictive maintenance uw onderhoud te optimaliseren?

Stel, u weet dat de kans groot is dat een van uw assets over drie maanden kapotgaat. En dat de installatie waarin u deze asset gebruikt over drie weken minder bezet is. Met die informatie voorkomt u niet alleen downtime of falen (en daarmee eventuele boetes voor te laat leveren). U bent bovendien in staat uw onderhoudswerk zo efficiënt en adequaat mogelijk te plannen. U doet geen overbodig inspectie- of onderhoudswerk, maar precies wat nodig is, op het juiste moment. Ter illustratie, in een gemiddelde onderhoudscyclus zijn monteurs soms meer dan de helft van hun tijd bezig met het inspecteren van de conditie van assets. En bijna een derde van de onderhoudsactiviteiten wordt onnodig uitgevoerd.

3. Is predictive maintenance betaalbaar?

In veel bedrijven heerst nog een run-to-failure-mentaliteit: ze blijven hun assets gebruiken tot deze kapotgaan. Vanuit kostenoogpunt is dat echter niet zo logisch. Want bijvoorbeeld iedere vijf jaar een nieuwe pomp van 100.000 euro kopen, is uiteindelijk veel duurder dan op tijd de lagers vervangen. Dat kost een paar duizend euro per jaar aan onderhoud, terwijl de pomp misschien wel drie keer zo lang meegaat. Bovendien wordt predictive maintenance steeds aantrekkelijker, doordat de technologische investeringen dalen. Zo nemen de prijzen van sensoren snel af. Tel daarbij op dat bedrijven met predictive maintenance tot 70% op hun totale onderhoudsuren besparen en het sommetje is snel gemaakt. Predictive maintenance is dus al snel meer dan betaalbaar.

4. Kunt u predictive maintenance inzetten voor al uw assets?

IIoT-sensoren maken gebruik van open technologie. U kunt ze dus breed inzetten om de conditie van uw assets te bewaken en bent niet gebonden aan systemen van bepaalde leveranciers. Daarbij komt nog dat u de sensoren overal kunt plaatsen. Oók op moeilijk bereikbare of gevaarlijke plekken, zoals buizen waarin u de corrosie wilt meten of installaties met explosiegevaar. Zelfs in de petrochemische industrie is het bijvoorbeeld tegenwoordig mogelijk om draadloze sensoren te gebruiken. Met de IIoT-sensoren bent u ook niet meer afhankelijk van de fabrikant van uw assets om u data te leveren over de prestaties. U verzamelt zelf alle gegevens die u nodig heeft voor predictive maintenance. De kennis die u daarmee opdoet, is én blijft beschikbaar voor iedereen in uw organisatie die daar behoefte aan heeft.

5. Wat betekent de combinatie van big data en predictive maintenance?

Door data uit allerlei soorten bronnen te verzamelen en te combineren – ook real-time en in grote volumes – is het mogelijk om de conditie van uw assets nog beter in de gaten te houden. Denk aan informatie over het weer en de invloed daarvan op uw installaties. Bijvoorbeeld extreme temperaturen, windstoten of hoge golven die assets op een booreiland kunnen beschadigen. Door vervolgens machine learning en artificial intelligence (AI) op alle verzamelde data los te laten, wordt uw predictive maintenance-systeem steeds slimmer. Zo kunt u de prestaties van uw assets en de efficiency van uw onderhoud steeds verder verbeteren.

6. Hoe helpt predictive maintenance u te focussen op uw kernactiviteiten?

Met predictive maintenance hoeft u zich geen zorgen te maken over assets die ineens kapotgaan. In plaats van achter de feiten aan te lopen, bent u continu op de hoogte van hun conditie. Zónder dat u daar mensen voor op pad stuurt of afhankelijk bent van uw assetleverancier. U volgt de situatie op afstand en weet ruim van tevoren wanneer er onderhoud nodig is. Dat scheelt u niet alleen resources, tijd en geld, maar geeft u ook de rust om u te concentreren op uw business.

7. Hoe ziet de toekomst van predictive maintenance eruit?

De toekomst van predictive maintenance is nog maar net begonnen, maar nu al veelbelovend. We zetten al geavanceerde technologieën in zoals machine learning en AI, om steeds betere en gedetailleerde onderhoudsvoorspellingen te maken. Maar een stap verder is dat we ook adviezen krijgen over de onderhoudsacties die we het beste kunnen uitvoeren. Denk ook aan robots die gevaarlijke onderhoudstaken zelf uitvoeren. Of aan een slimme bril, waarmee een specialist op afstand kan meekijken met een monteur die onderhoud uitvoert. Bij Gemba ontwikkelden we al een slimme helm voor een klant in de petrochemische industrie. Daarmee kan de voorman volgen waar een monteur zich bevindt (met het oog op de veiligheid), meekijken met het werk en zien of deze persoon wel gecertificeerd is om dit te doen. De mogelijkheden zijn dus oneindig. En het mooie is dat u er vandaag al van kunt profiteren.

Meer weten?

Meer weten over wat predictive maintenance voor het onderhoud van uw assets kan betekenen? Neem contact op met Johan Knook: +31 (0)6 – 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.