Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Succesvol IIoT toepassen? Maak een businesscase!

Businesscase voor IIoTIndustrial Internet of Things (IIoT)-toepassingen bieden grote kansen. Toonaangevende marktonderzoekers twijfelen er niet aan. Maar zomaar meegaan met de hype werkt niet. Net als bij iedere andere IT-technologie is een goede businesscase onmisbaar. En daarbij gaat het niet alleen om geld.

Eén ding is zeker: IIoT is er en gaat niet meer weg. De oplossingen zullen zeker slimmer en autonomer worden, maar de essentie blijft gelijk. Dat wil zeggen dat u apparaten of onderdelen daarvan (uw assets) uitrust met sensoren die aan het internet zijn verbonden en daarmee onderdeel zijn van het IIoT. De sensoren meten waarden zoals trillingen of temperatuur en geven die data door aan slimme systemen. Deze systemen analyseren alle verzamelde data, signaleren afwijkingen en zetten zo nodig activiteiten in gang. Zo krijgen uw medewerkers bijvoorbeeld via hun asset management dashboards real-time meldingen van (mogelijke) storingen, via een mobiele app of op hun desktop.

Sterke combinatie met asset management

Er zijn veel praktische en zinvolle toepassingen denkbaar met IIoT. Deze gaan van het voorkomen van brand in installaties, tot het bewaken van productiespecificaties en processen en het voorspellen van onderhoud (‘predictive maintenance’). Ook in uw bedrijf zullen er zeker mogelijkheden zijn om met dit soort toepassingen te innoveren en uw asset management naar een hoger niveau te brengen. Een hogere beschikbaarheid van uw productieomgeving en lagere kosten spelen vaak een rol bij de beslissing om met IIoT te starten.

IIoT juist beoordelen op merites

De vraag is dus niet óf u straks IIoT in uw organisatie inzet, maar hóe u dat doet. Natuurlijk zullen er altijd bedrijven zijn die toevallig een lucratieve toepassing ontdekken. Maar zonder een gedegen businesscase is de kans groot dat uw investeringen weinig opleveren.

Er zijn veel voorbeelden van bedrijven die met IIoT aan de slag zijn gegaan, zonder daar echt een doel voor te hebben. Dat leidt uiteindelijk tot niets, behalve teleurstelling, en het kan veel geld kosten. Het risico bestaat bovendien dat zo’n bedrijf IIoT vervolgens definitief afschrijft, uit pure frustratie. En dat is jammer, want zo loopt het kansen mis. Een beter plan is de technologie te bekijken en te beoordelen op zijn merites, maar dan wel op de juiste manier.

IIoT levert meer op dan geld

De stappen voor een succesvolle inzet van IIoT verschillen niet van die van andere technologieën. U heeft eerst een strategie nodig: hoe past IIoT in de doelstellingen van uw bedrijf? Stap twee is uw IT-architectuur klaar te maken voor de inzet van IIoT. De derde en laatste stap is voor iedere IIoT-toepassing die u wilt ontwikkelen een businesscase te maken. Dit betekent niet dat het gebruik van IIoT direct ‘harde cash’ moet opleveren, door minder kosten of meer omzet. Want de waarde van deze technologie kan ook zeker op andere gebieden liggen.

Goed voor klanten en medewerkers

Neem de klanttevredenheid. Die verhoogt u door met IIoT en asset management de kwaliteit van uw productie te controleren. Ook is het mogelijk de werkvloer veiliger te maken, bijvoorbeeld door schadelijke stoffen in de lucht vroeg te signaleren. Dat is goed voor de gezondheid van uw medewerkers, uw maatschappelijke verantwoordelijkheid en uw reputatie als werkgever – een belangrijk punt in een arbeidsmarkt waarin technisch talent schaars is. Ook de hightechuitstraling van IIoT werkt positief, zowel naar (potentiële) medewerkers als naar klanten en prospects.

Alle aspecten samen komen direct of indirect ten goede aan de resultaten van uw bedrijf. Ze zijn bepalend voor de keuzes die u maakt bij de toepassing van IIoT. En dus voor het succes dat u daarmee behaalt!

Meer weten?

Hoe maakt uw organisatie een goede businesscase voor IIoT?
Meer weten over het succesvol toepassen van IIoT?
Neem contact op met Wout Bucker: +31 (0)20 – 482 29 29 of w.bucker@gemba.nl.