Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Croonwolter&dros: “Met Gemba onderhoud makkelijk en voorspelbaar maken”

Croonwolter&dros: met Gemba onderhoud makkelijk en voorspelbaar makenTunnels, bruggen, sluizen, waterkeringen; de infrastructuurprojecten van Croonwolter&dros zijn niet de minste. Zo’n project kan de bouw of het onderhoud van objecten in de publieke infrastructuur zijn. Maar ook een combinatie daarvan, zoals bij de Tweede Coentunnel. Met dat project begon de samenwerking tussen Croonwolter&dros en Gemba in 2012. En die staat nog steeds als een huis.

“De aanleg van de Tweede Coentunnel in Amsterdam was voor ons het eerste grote infraproject waarbij we naast het realiseren van de tunneltechnische installaties ook voor een lange periode de instandhouding voor ons rekening mochten nemen”, vertelt Martijn Marijnen. Hij is Programma Manager Asset Management bij de divisie Infrastructuur van Croonwolter&dros. Het bedrijf tekende voor het onderhoud van de Tweede Coentunnel voor een periode van 25 jaar. Daarvoor was een goed onderhoudsmanagementsysteem nodig én een partner met kennis van zaken. Dat systeem werd IBM Maximo, als partner koos Croonwolter&dros voor Gemba.

Martijn Marijnen, Croonwolter&dros
“Gemba slaat een brug tussen IBM Maximo en de praktijk van Croonwolter&dros’ – Martijn Marijnen”

Ruggengraat onderhoud

Tegenwoordig maakt Croonwolter&dros naast de inzet op de Coentunnel ook gebruik van IBM Maximo bij de andere tien onderhoudsprojecten voor infrastructuur. Een van die projecten is bijvoorbeeld het onderhoud van vijf tunnels in de rijkswegen in Zuid-Holland, dat op basis van een prestatiecontract met RWS gebeurt. Het onderhoud op deze projecten van Croonwolter&dros wordt georganiseerd en aangestuurd vanuit IBM Maximo. Martijn: “We hebben in het systeem onderhoudsgegevens opgeslagen over zo’n dertig beheerobjecten, met daaronder meer dan 100.000 assets. Als IBM Maximo niet goed functioneert, kunnen wij ons werk niet doen. Het vormt de ruggengraat van ons werk.”

Brug slaan naar praktijk

Gemba helpt Croonwolter&dros optimaal te werken met Maximo. “Gemba heeft de specialistische kennis die daarvoor nodig is. Ze denken mee over praktische oplossingen en het inrichten van nieuwe functies. Ook acteren ze snel als er iets aan de hand is”, aldus Martijn. Gemba slaat een brug tussen IBM Maximo en de praktijk van Croonwolter&dros, vindt hij. “We werken samen met een vaste consultant, die ervaring heeft bij vergelijkbare organisaties en die begrijpt hoe we werken. Dat biedt toegevoegde waarde.”

Dashboard met informatie op maat

Croonwolter&dros loopt al meer dan 145 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Innovatie speelt ook een rol in de samenwerking met Gemba. Zo is Martijn momenteel met Gemba bezig om een dashboard te ontwikkelen dat de verschillende gebruikers eenvoudig inzicht geeft in informatie. “Het dashboard wordt aangepast naar de informatiebehoefte van specifieke gebruikers. Een werkvoorbereider ziet bijvoorbeeld wat het geplande werk versus het gerealiseerde werk is, zodat hij weet of we onze productie halen. Terwijl een maintenance engineer de top tien verstoorders per maand ziet, zodat hij weet waar we aan moeten werken. Met deze informatie kunnen we ons plan-docheck-act proces nog beter doorlopen. De analyse van data in IBM Maximo en dit soort dashboards helpen ons verder te groeien van uitvoeren van onderhoud naar het doen van asset management.”

Mobiele app voor monteurs

Een ander project waaraan Croonwolter&dros met Gemba werkt, is de inzet van een mobiele app. “Monteurs met een papieren werkbrief op pad sturen, is niet meer van deze tijd. We hadden een mobiele applicatie, maar die werkte niet goed. We wilden een app voor online en offline gebruik, die het werk van onze monteurs leuker en makkelijker zou maken. Gemba heeft voor ons een oplossing gebouwd op basis van IBM Maximo Mobile. De app werkt nu voor één project, de andere projecten volgen zo snel mogelijk.”

Onderhoud beter voorspellen

Martijns voornaamste doel is IBM Maximo zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle gebruikers binnen Croonwolter&dros. “We willen onze mensen in de praktijk maximaal ondersteunen, want ze staan onder hoge druk. Daar moeten we aan blijven werken, bijvoorbeeld met ontwikkelingen zoals de mobiele app of dashboards om geautomatiseerd inzichten uit IBM Maximo te halen.” Ook van het beter voorspellen van onderhoud wil Martijn werk maken. “We willen daarin groeien door ook gebruik te maken van de tooling die IBM nu in Maximo Application Suite aanvullend aanbiedt. Het maximaal potentieel van Maximo benutten is iets waar we samen met Gemba in groeien”, stelt hij.

Collegagevoel

De samenwerking met Gemba ervaart Martijn als prettig en informeel. “Het voelt natuurlijk aan om dingen met Gemba te doen, heel collegiaal. En ik hoef gelukkig niet te wachten op een getekend opdrachtformulier voordat ze in actie komen, want dat schiet niet op.” Ook de flexibiliteit van Gemba weet hij te waarderen. “Als onze Gembaconsultant zoals laatst even zijn laptop op zaterdagochtend moet openklappen, krijg ik niet meteen een rekening voor weekendwerk. Ik weet bovendien dat ik op Gemba kan vertrouwen, ze doen wat ze beloven.”

Meer weten?

Meer weten over wat IBM Maximo voor uw organisatie kan betekenen?
Neem contact met ons op, wij vertellen er graag meer over.