Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Mobiel asset management: hoe kiest u de juiste oplossing?

Mobiel asset management is efficiënt en ondersteunt verschillende soorten gebruikers. Van monteurs die op locatie aan uw installaties sleutelen tot medewerkers die in uw magazijn bijhouden wat erin en eruit gaat. Elk heeft zo zijn eigen behoeften. Hoe biedt u medewerkers de juiste oplossing voor mobiel asset management, passend bij hun wensen en uw eisen?

mobiel asset management

Asset management op iedere plek

Effectief asset management gaat verder dan een computer op een bureau. Juist ook bijvoorbeeld ‘in het veld’ stroomlijnt u allerlei processen met slimme oplossingen voor field services management. Neem werkafhandeling. Met een mobiele oplossing kunnen uw monteurs altijd en overal bekijken waar ze moeten zijn en wat er moet gebeuren. Is het werk gedaan, dan boeken ze eenvoudig hun uren en gebruikte materialen in. Zonder dat ze terug moeten naar hun bureau om hun werk op de computer af te handelen. Zo heeft u op de achtergrond actueel inzicht in uw asset management. Wat is er precies gedaan? Zitten we op schema? En hebben we nog voldoende materiaal?

Devicekeuze voor mobiel asset management

Een van de keuzes bij mobiel asset management, is welk type device u inzet. Is een laptop handig of juist een tablet of mobiele telefoon? Dat hangt af van het soort werk en de mensen die dit doen. Bij het op locatie inspecteren van installaties is een tablet met een oplossing voor field services management bijvoorbeeld makkelijk. Daarop kunnen uw medewerkers eenvoudig aantekeningen maken en een logboek bijhouden. Maar voor reparatiewerk hebben uw monteurs waarschijnlijk genoeg aan een mobiele telefoon om werkzaamheden en materiaalverbruik af te vinken. Terwijl de mensen in uw magazijn vooral zijn gebaat bij een device met een barcode- of QR-scanner om in- en uitgaande goederen snel te registreren.

Ook uw infrastructuur speelt een rol bij uw hardwarekeuze. Gaat u voor iOS-, Android- of Windows-devices? Wat kunt u ondersteunen?

App of verlengstuk bestaande asset management oplossing

Ook in applicaties voor mobiel asset management zijn er verschillende varianten. Zo bieden we u bij Gemba een ‘mobiel verlengstuk’ van uw bestaande IBM Maximo-oplossing. Dat is IBM Maximo Everyplace, waar u zonder extra licentiekosten gebruik van maakt. Maar u kunt ook kiezen voor de mobiele apps IBM Anywhere of EzMaxMobile. Voldoen die niet aan uw behoeften, dan kunnen we zelfs een app op maat ontwikkelen voor u. De beste oplossing voor uw bedrijf wordt door verschillende factoren bepaald. Denk aan zaken als ontwikkelsnelheid, kosten, veiligheid en beheer- en gebruiksgemak.

Belangrijke vragen

Wilt u bijvoorbeeld binnen een maand en tegen lage kosten een werkende oplossing voor asset management? Heeft u 100 monteurs en wilt u een field management services app distribueren vanuit de appstore van uw bedrijf en die automatisch laten updaten? Of kiest u voor handmatige installatie en beheer omdat dit met 10 mobiele werkers prima te doen is? Van belang is eveneens aan welke beveiligingseisen de oplossing moet voldoen. Behalve dat de data op de mobiele devices van uw medewerkers moeten zijn versleuteld, is het belangrijk dat ze op een veilige manier verbinding maken met uw achterliggende systemen. Is een VPN de oplossing of is authenticatie nodig? En in welke vorm dan? Ook moeten uw medewerkers natuurlijk makkelijk met de mobiele asset management oplossing uit de voeten kunnen.

Proof of concept mobile asset management

Gelukkig hoeft u al dit soort vragen niet van te voren te beantwoorden. Gebruiksvriendelijkheid is bijvoorbeeld essentieel voor de acceptatie van uw oplossing voor mobiel asset management. Maar het is een begrip dat iedereen op zijn eigen manier interpreteert. Dit aspect ervaart u dus het beste in de praktijk. Daarom werken we bij Gemba graag met een ‘proof of concept’. Aan de hand daarvan ontdekt u snel wat de beste oplossing voor mobiel asset management is voor uw businesscase. Daar hebben onze klanten, zoals Waterschap Hollandse Delta, hele goede ervaringen mee en wij ook!

Meer weten?

Meer weten over welke oplossing voor mobiel asset management past bij uw bedrijf? Neem contact op met Gerben ter Horst, +31 (0)6 – 14 57 21 19 of g.terhorst@gemba.nl.