Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

DP World stuurt magazijntorens aan via IBM Maximo

DP World stuurt magazijntorens aan via IBM MaximoDP World in Antwerpen koppelde twee magazijntorens aan IBM Maximo. Zo haalt het automatisch, via de verticale liftsystemen van de torens, de juiste onderdelen voor onderhoudswerk op. Dit maakt niet alleen de werkvoorbereiding efficiënter, maar geeft ook meer grip op de voorraad. Hiermee heeft DP World Antwerp een belangrijke stap gezet naar volledig geautomatiseerd voorraadbeheer ter ondersteuning van zijn asset management.

Asset management containerterminal

Antwerp Gateway is de containerterminal van logistiek bedrijf DP World. Containers van klanten die per schip de haven van Antwerpen binnenkomen worden er geladen en gelost en aan- en afgevoerd via bijvoorbeeld de weg, de binnenvaart of het spoor. DP World Antwerp maakt hierbij gebruik van machines zoals (automatische) kranen en hybride straddle carriers (ook wel containerliften genoemd). Het onderhoud en beheer van deze machines gebeurt vanuit IBM Maximo. “Daar zijn zo’n tachtig technici mee bezig, verdeeld over verschillende shifts. Mijn taak is te kijken hoe we hun werkprocessen zo goed mogelijk met IBM Maximo asset management ondersteunen. Gemba helpt ons daarbij met consultancy, we hebben samen al diverse projecten gedaan”, vertelt Bart De Jonghe, Technical Specialist bij DP World Antwerp.

Magazijntorens voor kleinere onderdelen

DP World ging recent over tot de uitbreiding en herinrichting van zijn magazijn in de Antwerpse Haven. Tot de plannen behoorde ook de aanschaf van twee geautomatiseerde magazijntorens met verticale liftsystemen voor de opslag van kleinere onderhoudsonderdelen, en de koppeling daarvan aan IBM Maximo. De Jonghe: “Tot die tijd lagen onderdelen zoals lagers, sensoren, koppelingen, bouten en moeren opgeslagen in open rekken die veel plaats innamen. Daar haalden we deze bij de voorbereiding van een werkorder met de hand uit. Vervolgens werd de voorraad handmatig in IBM Maximo aangepast, wat niet altijd helemaal juist gebeurde.”

Automatisch opdracht vanuit werkorder IBM Maximo

Samen met Gemba koppelde DP World Antwerp de twee magazijntorens aan zijn IBM Maximo asset management oplossing. Daarmee bespaart het logistieke bedrijf ruimte en kan het zijn onderdelenvoorraad beter beheersen, precies zoals de bedoeling was. De Jonghe legt uit: “Zijn er nu onderdelen voor onderhoud nodig, dan gaat er automatisch vanuit de werkorder in IBM Maximo een opdracht naar het magazijnsysteem. Bij het ophalen van de onderdelen komen de juiste lades vanzelf naar beneden. Daarbij geeft een laserpointer aan in welke dozen de onderdelen zitten. Nadat de onderdelen op een touchscherm zijn afgevinkt, wordt de voorraad automatisch in IBM Maximo bijgewerkt.”


"We hebben meer overzicht, terwijl we minder controles hoeven te doen. Ook weten we zeker dat onze voorraad klopt. "

Bart De Jonghe, Technical Specialist bij DP World Antwerp


Geen fouten in de voorraad

Op deze manier voorkomt DP World Antwerp fouten in de voorraad, zodat het niet onverwacht voor problemen komt te staan als een voor onderhoud benodigd onderdeel toch niet beschikbaar is. De Jonghe: “We hebben nu een vlot en gestructureerd proces, waarbij we zowel voor als na de uitvoering van een werkorder niet meer hoeven na te denken over de benodigde onderdelen. Ook weten we zeker dat onze voorraad klopt. We hebben meer overzicht, terwijl we minder controles hoeven te doen. Daar beginnen we nu de voordelen van te zien.”

Automatisch onderdelen bestellen

DP World Antwerp wil het automatische uitgifteproces en voorraadbeheer van onderdelen voor zijn asset management nog verder verbeteren. “Op termijn willen we dat onze technici het magazijn zelfs niet meer in hoeven voor de onderdelen die ze voor hun werkorders nodig hebben, maar dat deze gewoon klaarliggen voor ze. Verder willen we straks bijvoorbeeld toe naar het automatisch bestellen van onderdelen via IBM Maximo, dat proces zijn we nog aan het inrichten. Daarbij willen we ook de urgentie van de bestelling aangeven, dat kan allemaal”, aldus De Jonghe.

Meer weten?

Meer weten over de koppeling van IBM Maximo aan uw magazijntorens? Neem contact op met Berry Kleuver, +31 (0)6 – 15 00 53 38 of b.kleuver@gemba.nl.