Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Efficiënter, veiliger en beter werken met IIoT-sensoren

Met IIoT-sensoren verzamelt u automatisch en continu data over de conditie van uw installaties of de locatie van objecten en mensen. Daarmee verbetert u de efficiency, veiligheid en kwaliteit in uw bedrijf. Welke IIoT-sensoren zijn er? En hoe gebruikt u ze voor uw specifieke IIoT-toepassing? We zetten een aantal veel gebruikte sensoren op een rij, met praktische voorbeelden.

Temperatuursensor

Blijft de temperatuur in een container met bederfelijke waar binnen de marges en hoe zit het met de omgeving daarvan? Of loopt de temperatuur in een afvalcontainer te hoog op, met kans op broei? Temperatuursensoren meten tot op de graad of zelfs halve graad Celsius nauwkeurig hoe het zit. En dat tot maar liefst 1.000 graden, want zo hoog kan de temperatuur bijvoorbeeld oplopen in zware verbrandingsmotoren tijdens detonaties.

GPS-sensor

De locatie van een persoon of pakje weten? Met GPS-sensoren in track & trace-oplossingen weet u altijd waar iemand of iets is. U kunt er ook ‘virtuele hekken’ mee instellen (geofencing). Daarbij wordt er automatisch een signaal gegenereerd als een object of persoon zich bij zo’n hek bevindt. Die technologie gebruiken we bijvoorbeeld in onze slimme helm. Daarmee krijgen medewerkers een waarschuwing als ze een gevaarlijke zone betreden.

Accelerometer

Accelerometers meten de versnelling vanaf een bepaald punt. Ze zijn heel breed inzetbaar. Dat gaat van het vaststellen van de verplaatsing van mensen of objecten tot het meten van de kracht die ergens op wordt uitgeoefend. Accelerometers maken bijvoorbeeld track & trace-toepassingen veel energiezuiniger. In plaats van voortdurend contact te zoeken met satellieten, zijn de GPS-sensoren alleen actief als de accelerometer beweging detecteert. Accelerometers worden vaak gecombineerd met een digitaal kompas. Bijvoorbeeld om de stand én de richting van een object te bepalen.

Trillingssensor

Met een trillingssensor meet u de frequentie van de trillingen, bijvoorbeeld in een motor. Verandert het frequentiespectrum ? Dan kan dat betekenen dat er binnenkort iets misgaat en dat uw monteurs in actie moeten komen voor reparatie of preventief onderhoud. Trillingssensoren zijn eigenlijk ook accelerometers, want trillingen zijn continue bewegingen.

Akoestische sensor

Vallen trillingen buiten het bereik van een accelerometer? In dat geval biedt een akoestische sensor uitkomst. Een mooi voorbeeld is het monitoren van condenspotten van stoominstallaties. Bij het vollopen van de condenspot verandert de frequentie. Bereikt die een bepaalde waarde, dan weet u dat het tijd is om de condenspot te vervangen.

Drukmeter

Met een drukmeter houdt u bijvoorbeeld het grondwaterniveau in een peilbuis in de gaten. Of de druk in een ketelhuis. Zijn er verschillen tussen de ingaande en uitgaande stromen, doordat filters niet goed werken of een pijp lek is? Dan ziet u dat direct, zodat u snel maatregelen kunt treffen.

O2- en CO2-meters

Is bijvoorbeeld de klimaathuishouding in uw bedrijfspand nog gezond? Met O2– en CO2-sensoren houdt u de luchtkwaliteit voortdurend in het oog. Maar er zijn ook sensoren die andere gassen meten. Denk aan ammoniak in grote varkensstallen of giftige gassen die door een defect vrijkomen in een industriële omgeving.

Lichtsensoren

Lichtsensoren gebruikt u bijvoorbeeld om het licht op uw bedrijfsterrein automatisch aan en uit te doen. Of om de lichtopbrengst van (nood)verlichting in een tunnel te meten. Neemt de lichtopbrengst af tot een bepaald niveau? Dan wordt u automatisch geïnformeerd dat de lampen aan vervanging toe zijn.

Efficiënter, veiliger en beter werken met IIoT-sensoren

Sensoren combineren

Het beste is om verschillende sensoren te combineren. Zo verzamelt u data over diverse aspecten en kunt u daar met behulp van analyses allerlei relaties tussen leggen. Is er bijvoorbeeld een verband tussen de druk in een installatie en de temperatuur? Het is ook mogelijk sensordata te combineren met onderhoudsgegevens. Op die manier kunt u voorspellen wanneer een onderdeel ermee op dreigt te houden en vóór die tijd onderhoud plegen om dit te voorkomen. Zo’n onderdeel kan bijvoorbeeld een versleten lager in een pomp zijn. Zo bent u ineens met predictive maintenance bezig.

Slim IIoT-sensorplatform

Natuurlijk kunt u ook losse sensoren aanschaffen. Maar beter is een geïntegreerde oplossing, zoals het IIoT-sensorplatform AnySens van onze partner CORE|Vision. Daarin combineert u bestaande sensoren met klantspecifieke oplossingen. Dat levert waardevolle data op waarmee u de bedrijfsprocessen verder stroomlijnt en de kwaliteit en veiligheid optimaliseert.

Meer weten?

Meer weten over IIoT-sensoren en hoe u ze inzet om uw bedrijf beter, efficiënter en veiliger te laten werken? Neem contact op met Stefan Hoffmanns, +31 (0)6 – 41 56 16 32 of s.hoffmanns@gemba.nl.