Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Gemba Relatiedag: over innovatie, duurzaamheid en de rol van IBM MAS

Gemba Relatiedag: over innovatie, duurzaamheid en de rol van IBM MAS Asset management staat op een kruispunt. En dat heeft alles te maken met technologische innovatie, bijvoorbeeld rond AI. Maar ook duurzaamheid is een thema waaraan niemand meer voorbij kan. Op de Gemba Relatiedag afgelopen 8 november kwam het allemaal aan de orde. Een korte impressie van een succesvolle dag, vol kennisuitwisseling in een informele sfeer.

iTanks pitchontbijt met Gemba-partners en Open IJ

De dag begint al vroeg in de Stoomhal in Wormer. Voorafgaand aan de Gemba Relatiedag is er om half acht een pitchontbijt van iTanks, met Gemba-partners Merrem & la Porte en Vector Eyes en Gemba-klant Open IJ.

Merrem & la Porte vertelt over een gezamenlijke oplossing voor kathodische bescherming. Vector Eyes over de inzet van zijn documentoplossing en IBM Maximo Application Suite (IBM MAS) bij petrochemisch bedrijf Koole. Allebei inspirerende pitches van enkele minuten, die uitnodigen tot een bezoek aan hun stand later die dag. Open IJ sluit het ontbijt af met een nieuwsgierig makend voorproefje van zijn uitgebreide presentatie die middag, over de toepassing van IBM MAS bij het beheer en onderhoud van de grootste zeesluis ter wereld.

Klaar voor uitdagingen asset management?

Jack Lok van Gemba zet het kader voor de Gemba Relatiedag. Asset management staat op een kruispunt, stelt hij. AI, block chain en data bepalen de toekomst en maken heel nieuwe dingen mogelijk. Een storingsanalyse van een pomp kost met AI bijvoorbeeld maar twee uur, in plaats van een hele dag. Die tijd kunnen asset managers aan andere belangrijke dingen besteden.

Hun rol gaat sowieso veranderen: de digitale asset manager van straks heeft verstand van fysieke assets, maar ook van regelgeving en duurzaamheid. Want dat zijn eveneens uitdagingen waarmee organisaties moeten dealen. En hoe gaan ze om met het naar elkaar toegroeien van de IT-afdeling en de technische afdeling? Allemaal aspecten die het dagelijkse asset management veranderen, aldus Lok. Wie klaar wil zijn voor de toekomst, heeft maar één keuze: ermee aan de slag.

Data, drones en visuele inspectie

Van de eerste dashboards met metertjes die inzicht geven in de staat van onderhoud van assets naar generatieve AI: er is al een flinke weg afgelegd in het gebruik van data binnen asset management. Datascientist Damiaan Zwietering van IBM beschrijft het pad en laat zien waar we nu staan. Hoe kunnen we data slimmer vastleggen en verwerken? En wat kunnen we met de data doen?

Zo gebruikt het Deense Sund & Baelt drones met IBM MAS om de brug tussen Denemarken en Zweden te inspecteren en afwijkingen snel en veilig te herkennen. Een ander voorbeeld is de robothond Spot, die ’s nachts fabrieken met IBM MAS controleert. Op die manier zijn de engineers de volgende dag uitgerust en houden ze meer tijd over voor werkzaamheden die menselijke expertise en intelligentie vereisen. In de lunchpauze is er veel interesse voor de demo’s van beide visual inspection-toepassingen op de IBM-stand.

Open IJ over de inzet van IBM MAS

Na de lunch is het woord aan Philippe Kemps van Open IJ. Hij vertelt hoe Open IJ het onderhoud van de imponerende zeesluis bij IJmuiden met IBM MAS ondersteunt. Open IJ kan daarmee één platform realiseren voor het verwerken van alle onderhoudsdata, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van sensoren om assets te monitoren. Een volgende stap is bijvoorbeeld de aanschaf van een drone voor het uitvoeren van inspectiewerk.

Asset performance management en consultancy

Bedrijven die net zoals Open IJ stappen in de richting van asset performance management (APM) willen zetten met IBM MAS, hoeven dat niet alleen te doen. Behalve dat ze terechtkunnen bij Gemba zelf, is het ook mogelijk een beroep te doen op aanvullende diensten van Gemba-partners. Een voorbeeld daarvan is MaxGrip. Jeroen Tasseron van het consultancybedrijf legt uit hoe MaxGrip en Gemba samen organisaties helpen asset performance management optimaal in te richten.

Sustainability: ESG en CSRD

Ronald Teijken van IBM gaat in op het thema sustainability. Aan welke ESG (Environmental, Social and Governance)-criteria moeten organisaties voldoen? En hoe zit het met de bijbehorende rapportageplicht, in de vorm van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Want wie op tijd aan deze verplichtingen wil voldoen, moet er snel mee beginnen. Wat betekent dit in de praktijk? En hoe kan IBM MAS helpen in combinatie met Envision, IBM’s software voor duurzaamheidsrapportage?

Stedin over Maximo World en IBM MAS
Laatste spreker is Daniel Kolobaric van Gemba-klant Stedin. Hij was afgelopen zomer mee met Gemba naar Maximo World in Phoenix en deelt zijn belangrijkste take-aways. Gemba ondersteunt de onderhoudsketens van Stedin met IBM Maximo en helpt het bedrijf bij de transitie naar risicogebaseerd dynamisch onderhoud. De overstap naar IBM MAS is in meerdere opzichten de moeite waard, concludeert Kolobaric na zijn bezoek aan Maximo World. Daarbij noemt hij onder andere het gebruiksvriendelijke licentiemodel, het gemak van SaaS en de vele mogelijkheden die IBM MAS biedt bij de ondersteuning van de onderhoudsprocessen van Stedin.

Waardevolle kennis en ervaring
Tijdens de borrel met bitterballen (uiteraard met echte Zaanse mayonaise) is er gelegenheid om gezellig na te praten. En wie in de lunchpauze nog geen bezoekje heeft gebracht aan de stands van IBM en Gemba-partners Vector Eyes, Merrem & la Porte en MaxGrip kan dit alsnog doen. Een mooie afsluiting van een waardevolle dag! Dank aan alle deelnemers, sprekers en partners voor het delen van hun kennis en ervaring. En natuurlijk aan spreekstalmeester Mark Oosterveer, operationeel directeur van iTanks, voor zijn vakkundige leiding en de nodige interactie.

Meer weten?

Meer weten over wat er allemaal is verteld tijdens de Gemba Relatiedag? Vraag de presentaties op bij Johan Knook, via +31(0)6 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.