Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IBM Maximo als GIS met Google Maps of Bing Maps

IBM Maximo als Gis met Google Maps of Bing MapsHebt u veel onderhoudsmedewerkers in de buitendienst? Dan is het handig om geografische kaarten te gebruiken bij uw asset management. Dat is heel eenvoudig in IBM Maximo, gewoon met Google Maps of Bing Maps. Daarmee zet u snel de eerste stap naar een volwaardig geografisch informatiesysteem (GIS) voor het beheer van uw assets.

In IBM Maximo zijn alle gegevens over uw assets overzichtelijk hiërarchisch georganiseerd, als basis voor uw onderhoudswerkzaamheden. In een industrieel bedrijf zoomt u bijvoorbeeld tot in detail door van een afdeling naar een productielijn, machine en alle componenten daarin. Maar als uw onderhoud vooral op verschillende locaties ‘in het veld’ gebeurt, dan biedt het voordelen om binnen IBM Maximo met geografische kaarten te werken. Van gemalen en spanningskastjes tot verkeersborden of delen van een waterweg, met een geografisch informatiesysteem of GIS worden al dit soort assets weergegeven als stipjes op de kaart.

Met GIS onderhoud van assets per regio

U kunt zo’n GIS op allerlei manieren inzetten bij het beheer van uw assets met IBM Maximo. Een werkvoorbereider kan bijvoorbeeld gemakkelijk per regio de onderhoudswerkzaamheden coördineren en werkorders aanmaken voor de monteurs. Ook een koppeling naar de planning in IBM Maximo Scheduler is daarbij mogelijk. En treedt er ergens een storing op? Dan is het direct inzichtelijk welke monteur in de buurt aan het werk is en dus snel ter plekke kan zijn om het probleem op te lossen.

Werkorders met geografische informatie

Voor de monteurs is een geografisch informatiesysteem eveneens prettig werken. Ze klikken simpelweg op de kaart in hun werkorder om het adres of de xy-coördinaten van de locatie van de asset te zien. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook op diezelfde kaart aangeven waar ze zijn gebleven bij het onderhoud van een asset. Bijvoorbeeld bij het repareren van een stuk wegdek, het maaien van een groenstrook of het dreggen van een sloot. Zo weten hun collega’s waar ze verder moeten gaan. En komen uw monteurs bij hun werk iets bijzonders tegen, bijvoorbeeld kapotte verlichting of klapbanden langs de weg? Ook dat markeren ze eenvoudig op de kaart.

Eenvoudige activatie Bing Maps of Google Maps

Het gebruik van geografische informatie binnen uw asset management is eenvoudiger dan u misschien wel denkt. En ook voor de kosten hoeft u het niet te laten. U neemt gewoon een abonnement op Google Maps of Bing Maps en krijgt dan een code waarmee u in IBM Maximo een koppeling activeert. Meer is er niet nodig om de locatie van uw assets in beeld te brengen via een van beide kaartdiensten.

Opstapje naar echt GIS

Wilt u een stap verder? Dan is uitbreiding met IBM Maximo Spatial mogelijk. Deze add-on van IBM Maximo is een volwaardig GIS, met eigen kaartweergaves. Met IBM Maximo Spatial hebt u geavanceerde mogelijkheden zoals het in stukken delen van assets zoals waterwegen of snelwegen, of het opnemen van Klic-meldingen in uw kaarten. Via Google Maps of Bing Maps maakt u echter al een goede eerste stap naar zo’n echt GIS. Op een laagdrempelige manier proeft u vast van een aantal voordelen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over IBM Maximo als GIS? Neem contact op met Gerben ter Horst: +31 (0)6 – 14 57 21 19 of g.terhorstn@gemba.nl.