Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IDC-onderzoek: wat levert IBM Maximo aan business value op?

IDC-onderzoek business value IBM MaximoMarktonderzoeksbureau IDC ging op zoek naar de business value van IBM Maximo, onder meer bij twee Nederlandse organisaties. In deze blog zetten we een aantal highlights uit het onderzoeksrapport voor u op een rij. Van productievere asset managers en monteurs tot accuratere inspecties en een snellere reparatietijd: de cijfers maken de resultaten van de inzet van IBM Maximo concreet. Waar zit de winst?

Voor het onderzoek ging IDC in gesprek met tien grote organisaties die IBM Maximo gebruiken: zes in de Verenigde Staten, twee in Nederland, één in Denemarken en één in het Verenigd Koninkrijk. De organisaties zijn actief in verschillende sectoren, uiteenlopend van de bouw, nutsvoorzieningen, voedselindustrie en non-profit tot life sciences, biotech, detailhandel en productie. Welke voordelen behalen ze bij het monitoren, ondersteunen, beheren en onderhouden van hun assets? En wat levert ze dat aan business value op? In het door IBM gesponsorde onderzoek brengt IDC het uitgebreid in kaart, zowel kwalitatief als kwantitatief. Hier volgen enkele van de uitkomsten uit het rapport ‘The Business Value of IBM Maximo’.

Jaarlijks $2,9 miljoen voordeel

Beter presterende assets, lagere onderhoudskosten en een hogere productiviteit leveren samen met andere zakelijke en IT-voordelen jaarlijks gemiddeld een voordeel op van $2,9 miljoen per 50 onderhoudsmedewerkers. Als de belangrijkste voordelen van IBM Maximo worden onder meer de verbeterde toegang tot data, meer ‘sleuteltijd’ voor monteurs, efficiënter werkende monteurs en een gestandaardiseerde onderhoudsaanpak genoemd. Daarnaast helpt IBM Maximo bijvoorbeeld om meer proactief te werken en meer ‘first-time fixes’ te realiseren, en biedt het softwareplatform de mogelijkheid om aan predictive maintenance te doen.

ROI van meer dan 500% en terugverdientijd van nog geen jaar

Beter asset management, efficiënter werkende medewerkers en hogere bedrijfsresultaten met IBM Maximo leiden tot een gemiddeld voordeel van $48.294.300 per organisatie over een periode van vijf jaar. Met een totaal aan investeringen van $7.758.400 per organisatie over vijf jaar resulteert dit in een vijfjaarlijks rendement van 522% en een terugverdientijd van 10,5 maanden vanaf implementatie.

Asset managers verzetten veel meer werk

Asset management teams hebben beter overzicht over projecten en werkorders, kunnen activiteiten geautomatiseerd uitvoeren en plannen makkelijker met IBM Maximo. Ze delen gegevens en stroomlijnen werkprocessen in workflows, terwijl geavanceerde analyses aangeven welke acties nodig zijn om de prestaties van assets te optimaliseren. Asset managers zijn met IBM Maximo 40% productiever, zo blijkt.

Productievere technici en nauwkeurigere inspecties

Met IBM Maximo zijn technici beter voorbereid op werkopdrachten, hebben ze minder wachttijd en kunnen ze bijvoorbeeld via een tablet ook mobiel makkelijk en snel onderdelen bestellen, werkorders bijwerken of inspectieformulieren invullen. Het onderzoek laat zien dat technici 26% productiever zijn en dat de nauwkeurigheid van inspecties met 34% toeneemt.

Bijna de helft minder ongeplande uitval

Onder andere door monitoring met AI is het mogelijk om ongeplande uitval van apparatuur en locaties te verminderen. Dit stelt organisaties in staat de condities van hun assets in de gaten te houden en problemen voor te zijn. Het onderzoek laat zien dat met IBM Maximo ongepland uitval met 47% afneemt. De overall equipment effectiveness (OEE) is 18% hoger.

Ongeplande uitval veel sneller opgelost

Met IBM Maximo kost het minder tijd om problemen die tot uitval hebben geleid op te lossen. Monteurs gaan sneller en beter voorbereid op pad, met alle informatie en onderdelen die ze nodig hebben. Ongeplande uitval is 52% sneller opgelost, terwijl de gemiddelde reparatietijd met 57% verbetert.

Langere levensduur assets

De langere levensduur van assets zorgt voor een aanzienlijke besparing op de totale uitgaven aan apparatuur. Met de inzet van IBM Maximo neemt de gemiddelde levensduur van assets met 17% toe.

Complianceteams ruim een vijfde productiever

Met IBM Maximo beschikken compliancemedewerkers binnen één platform over alle informatie die ze voor hun werk nodig hebben. Ze hebben meer inzicht in en controle op compliance aan wet- en regelgeving en kunnen makkelijker prioriteiten stellen. Complianceteams zijn 21% productiever, aldus het IDC-onderzoek.

In het rapport ‘The Business Value of IBM Maximo’ vindt u alle onderzoeksresultaten. U kunt het volledige rapport online opvragen.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de business value van IBM Maximo Application Suite voor uw organisatie? Neem contact op met Johan Knook: +31 (0)6 – 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.