Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IIoT en Low Power Wireless Networks: een sterke combinatie!

Hoe verzamelt u frequent IIoT-sensordata op moeilijk bereikbare plekken, zoals booreilanden, installaties met explosiegevaar, ondergrondse leidingen of peilbuizen? Dat kan met Low Power Wireless Networks (LPWN’s). Wat is een LPWN precies voor netwerk en hoe maakt u daarmee op een slimme manier gebruik van IIoT?

Low Power Wireless Network

Hoe werken Low Power Wireless Networks?

Door met IIoT-sensoren data vast te leggen, kunt u processen verbeteren. Denk aan het registreren van gegevens over het gebruik van installaties of de corrosie van leidingen om de effectiviteit en efficiency van het onderhoud te optimaliseren. Een andere mogelijkheid is objecten te volgen via track & trace-toepassingen. Een mooi voorbeeld is de slimme helm van Gemba, die de locatie en veiligheid van medewerkers in de gaten houdt. Maar wat als de IIoT-sensoren zich bevinden op plekken waar u niet makkelijk bijkomt?

Dan is het mogelijk om draadloze sensoren in te zetten die op batterijen werken en data overdragen via Low Power Wireless Networks. Deze netwerken maken gebruik van eigen basisstations. Het versturen van berichten kost maar heel weinig energie bij LPWN’s. Dat komt onder meer doordat de netwerken op een lage frequentie werken. Denk aan geluid, lage tonen komen veel verder dan hoge tonen en hebben dus minder energie nodig om een afstand af te leggen.

Slimme energiebesparende IIoT-sensoren

Ook op andere manieren bespaart u met LPWN’s en IIoT-sensoren energie bij het berichtenverkeer. Zo vallen de IIoT-sensoren tussen het ontvangen en het versturen van informatie ‘in slaap’. En het is mogelijk om de sensoren slim te maken zodat ze nóg energiezuiniger zijn. Stel dat een IIoT-sensor voor het meten van de temperatuur vaststelt dat er geen verandering is ten opzichte van de laatste meting. Dan weet de sensor dat het niet nodig is opnieuw een bericht te versturen. Het versleutelen van data kan eveneens de omvang van berichten beperken. Alles bij elkaar gaat de batterij van een draadloze IIoT-sensor zo tot wel tien jaar mee.

Low Power Wireless Networks voor lokale en internationale IIoT-toepassingen

Er zijn verschillende soorten LPWN’s, elk met eigen protocollen en toepassingsgebieden. Welk netwerk u voor een toepassing kiest, is een samenspel van factoren. Dit hangt onder meer af van de hoeveelheid data die over de lijn gaat en het gebied dat u wilt omspannen. Een voorbeeld van een veelgebruikt Low Power Wireless Network is Sigfox, een IoT-netwerk van het eerste uur. Het biedt in Nederland volledige dekking en is een goede keuze als u op verschillende locaties in ons land IIoT-sensordata verzamelt. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van lokale netwerken, die enkel vanuit bepaalde plaatsen toegang bieden. Zo heeft Schiphol een heel eigen Low Power Wireless Network.

Werkt uw organisatie internationaal? Dan kunt u kiezen voor Low Power Wireless Networks die meerdere landen of zelfs de hele wereld omspannen. Zo is Sigfox ook geschikt voor toepassingen op Europese schaal. Op zee of bij wereldwijde installaties gaat de informatieoverdracht vaak via satellietnetwerken.

Meer weten?

Meer weten over Low Power Wireless Networks en wat ze voor uw IIoT-toepassingen kunnen betekenen? Neem contact op met Johan Knook: +31 (0)6 – 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.