Lees onze meest recente case: Equans BeLux: Mobiel onderhoud makkelijk gemaakt
Interview Brian de Quack “Bij Gemba doe ik wat ik het liefste doe”
De liefde voor techniek zit diep bij Brian de Quack. Daarom maakte hij van z’n hobby z’n werk en ging hij vorig jaar de IT in als consultant bij Gemba. Systemen bouwen is het leukste wat er is, vindt hij. “Het voelt als LEGO op de computer.”
Waar ben je nu mee bezig?
“Momenteel zit ik op een project bij Schiphol. Daar werken we aan de transitie van een database die in combinatie met IBM Maximo wordt gebruikt. De data gaan van een Oracle- naar een Microsoft-systeem. Een mooie klus, waarbij ik voluit Java mag programmeren. Heel technisch en uitdagend; het zijn twee systemen die net niet dezelfde taal spreken. Het is constant puzzelen om de mismatches die daardoor ontstaan op te lossen. Dat vind ik fantastisch om te doen.”
Kun je iets over jezelf en je achtergrond vertellen?
“Ik ben 36 jaar, woon in Almere en werk sinds november 2023 bij Gemba. Mijn carrière begon eigenlijk niet in de IT, maar als grafisch vormgever. Ik hield me vooral bezig met de technische kant, zoals het bouwen van websites. Toen ik een hernia kreeg op mijn twintigste, stond alles stil. Ik kon niet meer werken en ben lang thuis geweest. In die tijd heb ik mezelf programmeren aangeleerd, spelenderwijs. Het was voor mij een manier om bezig te blijven. Ik bouwde kleine programma’s, zoals een tool die automatisch mijn e-mails opende. Voor mij voelde het nooit als werk, eerder als hobby.”
Hoe heb je van je hobby je werk gemaakt?
“Ik woonde en werkte zes jaar lang in Athene. Ook daar was ik in mijn vrije tijd altijd bezig met kleine IT-projecten. Mijn toenmalige vriendin zei: ‘Waarom zet je je talenten niet professioneel in?’ Ik ben toen naar een IT-baan gaan zoeken in Nederland. Eerst vanuit Griekenland, later ben ik hiernatoe verhuisd. Om te laten zien wat ik kon, had ik een WhatsApp-kloon en een energievergelijkingssite gemaakt. Dat was een volledig werkend systeem met echte data om energieleveranciers te vergelijken en een contract op maat te laten maken. Iedereen die ik sprak was onder de indruk, maar ik had de papieren niet. Dat maakte het lastig om een baan te vinden, want Nederland is een diplomaland.”
Hoe ben je bij Gemba terechtgekomen?
“Een headhunter heeft me in contact gebracht met Gemba. Voordat ik op gesprek ging, heb ik me eerst ingelezen. Gemba staat hoog aangeschreven binnen Nederland en daarbuiten. Ik wilde op een plek werken met professionals, van wie ik veel zou kunnen leren. Tijdens het sollicitatiegesprek voelde ik meteen een klik. Bij Gemba zagen ze wat ik kon, ondanks mijn onconventionele achtergrond. Dat vertrouwen betekende veel voor me. Vanaf het begin werd ik met open armen ontvangen.”
Hoe zou je de cultuur bij Gemba omschrijven?
“Bij Gemba staan medewerkers centraal; het zijn fijne en warme mensen die hun werk met gezond verstand doen. Iedereen heeft verantwoordelijkheidsgevoel, naar elkaar, naar projecten, naar het bedrijf. Natuurlijk moet er geld worden verdiend, maar dat gebeurt op een leuke en goede manier. Je hoort erbij en kijkt naar elkaar om, zo simpel is het.”
Hoe was je eerste bedrijfsuitje bij Gemba?
“We gingen met een hele groep skiën in Winterberg. Helaas brak ik na een half uur mijn enkel. Dat gebeurde nog voordat ik de piste op kon, ik struikelde in het huis waar we met z’n allen logeerden! Ondanks dat heb ik toch een heel leuk weekend gehad. We hebben veel gelachen, in de sneeuw gerommeld en zelfs getokkeld. Niet op de gitaar, tokkelen is ook aan een kabel hangen en heel snel naar beneden roetsjen. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. Ik heb stevige schoenen gekocht, dus deze keer gaan mijn enkels het overleven.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Voor nu wil ik vooral doen wat ik leuk vind, en dat kan hier. Programmeerwerk voelt voor mij niet als een baan; het is gewoon wat ik het liefste doe. Ik hoop dat ik bij Gemba kan blijven groeien, maar zelfs als dat niet zo is, neem ik waardevolle ervaringen en projecten mee. Dit is een plek waar ik me professioneel en persoonlijk kan ontwikkelen.”