Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Kalibratie van assets: zo hebt u inzicht en controle

Kalibratie van assets: inzicht en controleDoor een regelmatige kalibratie van assets verlaagt u de faalkosten en verhoogt u de productiekwaliteit en veiligheid, terwijl u voldoet aan wettelijke normen. Maar hoe pakt u het kalibratieproces gestructureerd aan? Hoe houdt u kalibratiegegevens goed bij? En hoe maakt u die data inzichtelijk en auditeerbaar?

Van een pomp of lopende band tot een momentsleutel of medisch instrument, veel apparaten of onderdelen vragen regelmatig controle op allerlei toleranties. Zitten bijvoorbeeld de druk, trillingen, temperatuur of afgifte nog binnen de marges van de leverancier? Met veel assets en meetpunten is het een behoorlijke klus om het kalibratieproces onder controle te houden. Zeker als dit ad hoc aan de hand van weinig inzichtelijke Excel-sheets gebeurt, zoals nog bij veel bedrijven. De mogelijke gevolgen? Fouten bij de kalibratie en daarmee hogere faalkosten. Maar het kan ook ten koste gaan van de kwaliteit van de productie en de veiligheid van medewerkers. Bovendien is het kalibratieproces niet transparant en daardoor onvoldoende auditeerbaar, de cijfers staan ter discussie.

Afstemming kalibratie en onderhoud

Door het kalibreren van apparatuur aan te sturen vanuit een asset management systeem, zoals IBM Maximo, wint u al een hele hoop. U kunt het kalibratieproces dan laten aansluiten op uw onderhoudsproces of daar zelfs volledig in integreren. De beste oplossing is gebruik te maken van de speciale add-on voor kalibratie van IBM Maximo. In IBM Maximo Calibration legt u alle relevante meetpunten en toleranties uit de datasheets van uw leveranciers eenvoudig per asset vast. Het maakt niet uit om wat voor asset of welke leverancier het gaat. De add-on leidt u stap voor stap door het kalibratieproces en biedt u op elk moment via handige dashboards inzicht in de stand van zaken. Welke assets hebt u al gekalibreerd? Welke moet u nog kalibreren? En zijn de waardes conform de wettelijke normen?

Betere beslissingen voor onderhoud en vervanging

IBM Maximo Calibration helpt u bovendien om het onderhoud en de vervanging van uw assets te optimaliseren. Zo kunt u data over de voorbije jaren opvragen en analyseren om trends in de tijd te bekijken. Wat was de tolerantie van een asset bij aankoop? En wat is die na 5 jaar of 10 jaar gebruik? Met dit soort informatie neemt u de juiste beslissingen over onderhoud en vervanging op het juiste moment. Handig is ook dat uw medewerkers mobiel met de add-on voor kalibratie kunnen werken. Tijdens hun onderhouds- of inspectieronde zien ze welke tolerantiewaardes een asset mag hebben en leggen ze huidige waardes eenvoudig vast op hun tablet of smartphone. Zo houdt u ook op de werkvloer grip op het kalibratieproces.

Meer weten?

Wilt u meer weten over IBM Maximo Calibration en hoe Gemba u daarmee helpt uw kalibratieproces te verbeteren? Neem contact op met Wouter Schouten: +31 (0)6-52 68 37 43 of w.schouten@gemba.nl.