Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Maximo Asset Health Insights: breng de conditie van uw assets in kaart

Assets verouderen en verslechteren vaak zonder dat we dat echt merken. Met preventief onderhoud kan de werking van assets gecontroleerd worden, maar een echt duidelijk overzicht van de staat van alle assets geeft dat niet. Maximo Asset Health Insights (ook wel bekend als MAHI) zorgt ervoor dat u wel altijd precies weet wat de conditie van uw assets is.

Status op basis van conditiescores

Maximo Asset Health Insights is een aanvulling op IBM Maximo en biedt de mogelijkheid om op basis van conditiescores de status van individuele assets te interpreteren. Die conditie van assets wordt op basis van zogenaamde drivers bepaald. Hieronder staan een aantal voorbeelden die als drivers gedefinieerd zouden kunnen worden:
Maximo Asset Health Insights

  • De leeftijd
  • De verwachte levensduur
  • Openstaande werkorders
  • Historisch faalgedrag

Maar ook bijvoorbeeld het weer kan een driver zijn. Als het asset een accu in de buitenlucht is, hebben de weersomstandigheden namelijk invloed op de conditie van de accu. Als het koud is, is de accu namelijk eerder leeg dan in de zomerse warmte.

Maximo Asset Health Insights

Van IBM Maximo naar Maximo Asset Health Insights

De gegevens van assets worden uit Maximo of een andere externe bron in Maximo Asset Health Insights geladen, vervolgens worden de conditiescores berekend. Deze conditiescores worden in percentages uitgedrukt. Bij een score van 100% is de staat van de asset maximaal, bij een score van 20% is er onderhoud of vervanging nodig.

Als het bijvoorbeeld om de verlichting in een tunnel gaat, kan de lichtsterkte van alle lampen worden gemeten. Per lamp kan dan worden bepaald in hoeverre de staat van de lamp bijdraagt aan de conditiestatus van de hele tunnel. Als er een lamp midden in de tunnel uitvalt, is dit proceskritisch. Een lamp die als ondersteuning van bijvoorbeeld een besturingskast dient, telt minder zwaar mee in de conditiestatus van de tunnel.

Een verbinding tussen Maximo en IoT-data

Waar Maximo Asset Health Insights met name sterk in is, is het leggen van een verbinding tussen het traditionele Maximo en IoT-data. Het haalt gegevens als bijvoorbeeld lichtsterkte of temperatuur op en combineert dat met de onderhoudsdata van Maximo. Vervolgens wordt de actuele toestand van de assets bepaald aan de hand van historische en real-time sensordata, omgevingsgegevens, werkorder gegevens en resultaten uit inspecties.

Met een dashboard wordt er een overzicht geboden waarmee in één oogopslag de huidige toestand van de assets met de gedefinieerde referentietoestand vergeleken kan worden. De reliability engineer en maintenance supervisor krijgen op deze manier snel inzicht in welke assets extra aandacht nodig hebben. Dit kan het aanmaken of aanpassen van preventieve onderhoudsschema’s zijn of het inplannen van een extra inspectie, revisie of het vervangen van assets.

Hiermee levert Maximo Asset Health Insights een grote bijdrage in het vergroten van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid en kostreductie van uw assets.

Meer informatie over Maximo Asset Health Insights

Wilt u meer weten over Maximo Asset Health Insights of de IoT oplossingen die GembaIoT uw organisatie kan bieden? Neem dan contact op met Gerben ter Horst op +31(0)20-482 29 29 of g.terhorst@gemba.nl.