Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

De slimme haven: Port Insight maakt de duwbakken in Port of Rotterdam traceerbaar met behulp van GembaIoT

Als slimme haven is de Port of Rotterdam continu op zoek naar mogelijkheden om nog slimmer en efficiënter te kunnen opereren. Digital Transformation is dan ook een belangrijk thema binnen de Port of Rotterdam. Daarom kreeg Port Insight de opdracht om de vele duwbakken in de Port of Rotterdam traceerbaar te maken. In samenwerking met GembaIoT en de inzet van IoT technologie werd er meer inzicht in de locaties van duwbakken te verkregen.

Traceerbare duwbakken

In de Port of Rotterdam bevinden zich vele duwbakken; stalen reuzen die worden gebruikt om ladingen als graan en bonen verder het achterland in te vervoeren. Voor Port of Rotterdam is het van belang te weten waar deze duwbakken zich bevinden en hoe lang ze zich daar bevinden. De duwbakken betalen havengelden voor hun ligplaats. Het is van belang deze ligtijd zo kort mogelijk te houden en zo kosten te besparen. Naast het besparen van kosten wilde Port of Rotterdam meer inzicht hebben in de locatie van de duwbakken.

Innovatiepartner Port Insight kreeg vervolgens de opdracht om de duwbakken in de Rotterdamse haven traceerbaar te maken. Voor ondersteuning in dit project schakelde Port Insight vervolgens GembaIoT in.

Dashboard slimme haven

Een slimme haven met slimme duwbakken

Om de locaties van de duwbakken inzichtelijk te maken, ontwikkelden Port Insight en GembaIoT speciale sensoren. Deze werden in alle duwbakken in de Rotterdamse haven geplaatst. Om de data die de sensoren genereren te verwerken tot informatie heeft GembaIoT een dashboard ontwikkeld. Dit dashboard maakt de informatie inzichtelijk en leidt tot nieuwe inzichten.

De basis voor dit dashboard is het IBM Watson IoT-platform. Dit platform maakt het voor ontwikkelaars mogelijk in een kort tijdsbestek applicaties te ontwikkelen en in de cloud te beheren. Het dashboard visualiseert de data van de sensoren in de duwbakken. Daarmee kan de Port of Rotterdam tot op een meter nauwkeurig zien waar een duwbak zich bevindt.

Met dit dashboard kan de Port of Rotterdam efficiënter met de ruimte binnen de slimme haven omgaan. Bovendien is de facturering van haven- en liggelden een stuk eenvoudiger geworden omdat tot op de minuut bepaald kan worden hoe lang een duwbak aangemeerd heeft gelegen. Facturatie is op deze manier een foutloze en adequate transactie geworden.

De volgende stap

Nu dit dashboard in gebruik is genomen, is automatische facturering van de havengelden de volgende stap. Hierdoor wordt het volledige proces gedigitaliseerd en heeft de slimme haven zich nog een stukje verder ontwikkeld.

Maar er zijn ook andere havens met de behoefte aan dergelijke IoT toepassingen. Daarom zal op termijn deze oplossing voor een slimme haven worden uitgerold naar andere havens. Voorbeelden hiervan zijn de Port of Amsterdam, de Port of Moerdijk en de Port of Antwerpen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze track and trace oplossing voor de Port of Rotterdam of de IoT oplossingen die GembaIoT uw organisatie kan bieden? Neem dan contact op met Johan Knook of bel 06 50 52 68 23.