Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

2024: jaar van vernieuwing en respect

Met het eind van 2023 in zicht is het tijd voor onze traditionele terug- en vooruitblik door Jack Lok. Als rode draad ziet hij vertrouwen bij bedrijven, goed nieuws dus. Ze maken weer plannen om te investeren, onder meer in nieuwe technologieën zoals AI. Er blijven ook uitdagingen, bijvoorbeeld rond duurzaamheid en op menselijk vlak. Welke ontwikkelingen signaleert Gemba? En hoe gaan we daarin mee?

We begonnen er de laatste blog van vorig jaar mee: de oorlog in Oekraïne. Het geweld gaat ook nu nog door, maar is van de voorpagina verdwenen. In plaats van één verschrikkelijke oorlog hebben we er nu twee, naast allerlei ‘kleinere’ conflicten. Het lijkt wel of we allemaal meer binnen onze eigen bubbel blijven en elkaar minder respecteren. Respectvol met elkaar omgaan en elkaar willen helpen, het is zo belangrijk. Een hoopgevend idee is dat de Environmental Social & Governance (ESG)-richtlijnen dit onderwerp in 2024 hoger op de agenda van bedrijven zetten, naast duurzaamheid en bestuur.

Technologie positief inzetten

Technologie speelt een steeds grotere rol in oorlogen. Maar technologieën zoals satellieten, drones en AI kunnen juist ook helpen om de wereld beter en duurzamer te maken. Dat is hoe we er bij Gemba naar kijken, vanuit een positieve insteek. Denk bijvoorbeeld aan slimme asset management-toepassingen zoals IBM MAS Visual Inspection. Daarbij maken door AI aangestuurde drones het mogelijk om assets duurzamer te onderhouden en hun levensduur te verlengen.

Duurzaamheid integraal onderdeel

Asset management heeft alles te maken met energieverbruik en afvalstromen en gaat dus hand in hand met duurzaamheid. Bedrijven die hun assets op de juiste manier beheren en de juiste onderhoudskeuzes maken, verkleinen hun impact op ons milieu. Bij Gemba zijn we bezig met de vraag hoe we duurzaamheid onderdeel van ons portfolio kunnen maken, in de vorm van concrete oplossingen. Dat is iets waar we ons in 2024 verder over zullen buigen.

Volop innovatieplannen

De aandacht voor technologische vernieuwing, al dan niet gedreven vanuit duurzaamheid, is aan het toenemen. Ook in sectoren zoals de gas en olie en de utiliteit zien we het besef groeien dat innovatie noodzakelijk is. Nieuwe plannen ontwikkelen en uitvoeren vraagt meer menskracht. Dat brengt voor Gemba een uitdaging met zich mee. Hoe kunnen we onze mensen zo snel en efficiënt mogelijk voor alle plannen inzetten?

Toenemende vraag naar asset management-oplossingen

In 2023 zagen we al een enorme opleving in de markt. Voor het eerst na de coronacrisis was er weer vertrouwen. Er werd volop geïnvesteerd in asset management en de vraag naar onze oplossingen nam flink toe. Gelukkig hebben we goede mensen gevonden om ons te helpen aan die groeiende klantvraag te voldoen. Zeker omdat we verwachten dat deze ontwikkeling in 2024 zal doorzetten.

Investeren in mensen

Tegelijkertijd houdt de krapte op de arbeidsmarkt aan. Daarom blijven we nieuwe manieren zoeken om onze klanten te bedienen. We zetten nu bijvoorbeeld nieuwe medewerkers direct bij hen in, tegen een gereduceerd tarief. Zo investeren we allebei om de kennis van mensen sneller op niveau te krijgen. Daarnaast werken we meer op afstand. Dit is ondertussen breed geaccepteerd en zorgt voor meer efficiency en effectiviteit. Ook voor onze medewerkers biedt het voordelen om vanuit huis te werken. Als organisatie die mensen centraal stelt voor ons nog een goede reden om in deze trend mee te gaan.

AI als game changer

Een ontwikkeling die het dagelijks werk van ons bedrijf en onze klanten ingrijpend zal veranderen, is AI. In het afgelopen jaar hebben consumenten AI-applicaties zoals Chat GPT massaal omarmd. Dat maakt deze tools tot ‘game changers’, net zoals de smartphone dit eerder was. In het begin werden smartphones vooral zakelijk gebruikt. Pas toen ze werden ontdekt door consumenten leidde dit tot een revolutie op de werkvloer. Nu zien we hetzelfde gebeuren met Chat GPT en vergelijkbare apps.

Slimme analyses voor beter asset management

AI maakt het mogelijk betere analyses te maken en daarmee het beheer van assets te verbeteren. We signaleren patronen die we eerder niet zagen, op basis van enorme hoeveelheden data. Een visgraatanalyse van een storing is bijvoorbeeld zo gemaakt. Het scheelt ons veel tijd en zet creatieve denkprocessen in gang, waar we anders niet aan toe zouden komen. Zo opent AI de deur naar een nieuwe toekomst in asset management.

Verschuiving van techniek naar data

De opkomst van AI binnen asset management betekent dat traditionele rollen zullen veranderen. De focus van de onderhoudsengineer verschuift van techniek naar data-analyse. Terwijl asset managers straks halve IT-managers zijn, die via analyses de onderhoudsprocessen optimaliseren. Dit alles vraagt nieuwe kennis en vaardigheden. Ook bij Gemba zullen we AI duidelijker op de kaart zetten. Wat kunnen we op dit gebied voor onze klanten betekenen ? En hoe gaan we om met AI-implementaties? Daarover zitten we in 2024 samen met MaxGrip, een van onze consultancypartners.

Overstap naar IBM MAS

2024 zal operationeel gezien het jaar zijn waarin verschillende van onze klanten de stap naar IBM Maximo Application Suite (IBM MAS) maken. We hebben ondertussen een eerste implementatie afgerond en een tweede gaat binnenkort van start. IBM MAS biedt meer mogelijkheden en is makkelijker in gebruik. Zo is er veel vraag naar mobiel asset management. Met IBM MAS kunnen bedrijven eenvoudig mobiel werken, zonder dat het direct impact heeft op hun licenties. Het motto is ‘use your application on any device’.

Medewerkers die meedenken

Van IBM MAS en mobiel werken gaan we terug naar mensen, zoals we deze blog begonnen. Bij Gemba hechten we veel waarde aan onze medewerkers. Iedereen kan zichzelf zijn en krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar we vinden ook dat medewerkers moeten kunnen meebeslissen over de kant die we uitgaan. Er was al een klankbordgroep over mobiliteit, nu is er ook een groep die meedenkt over maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze goede doelen.

Mensen voorop

Vorig jaar steunden we onder meer de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, de Voedselbank en Stichting Opkikker. Wat onze goede doelen voor 2024 ook worden, we gaan voor mensen en we hopen dat velen die keus met ons maken. Niet alleen in Nederland, maar overal in de wereld. Het is vanuit die gedachte dat we iedereen een gezond, gelukkig en vooral ook respectvol nieuw jaar wensen, namens ons allemaal bij Gemba!

Meer weten?

Wilt u meer weten over de visie en plannen van Gemba voor het nieuwe jaar? Neem dan contact op met Johan Knook, via j.knook@gemba.nl of +31(0)6 50 52 68 23.