Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

5 Redenen om in IIoT te investeren

5 Redenen om in IIoT te investerenIndustrial Internet of Things (IIoT)-toepassingen zorgen voor directe kostenbesparingen. Dat is voor veel bedrijven de belangrijkste reden om ermee aan de slag te gaan. Maar ook indirect levert IIoT financieel voordeel op. Waarom zou uw organisatie in IIoT investeren? We zetten 5 redenen voor u op een rij.

1. IIoT werkt efficiënt

Met IIoT verzamelt u automatisch real-timedata over uw productieproces of -installatie. Trillingen, geluid, lucht- of waterdruk, licht, temperatuur, locatie, luchtkwaliteit, … aan het internet gekoppelde sensoren houden allerlei aspecten van uw assets en hun omgeving in de gaten. Wijkt een waarde af? Dan krijgt u meteen een melding, zodat u snel maatregelen kunt nemen. Dat maakt allerlei kostbare inspecties overbodig. Waarom bijvoorbeeld mensen laten rondrijden om te controleren of machines nog voldoende vet hebben voor een ‘gesmeerde’ productie? Of om te kijken of leidingen niet zijn aangetast door corrosie? Denk alleen al in wat dat aan kosten scheelt.

2. IIoT maximaliseert uw uptime en continuïteit

Behalve dat IIoT u in staat stelt de conditie van uw installaties continu te bewaken, helpt het u ook te voorspellen wanneer een asset er mogelijk mee ophoudt. Slimme software analyseert daartoe real-timegegevens en gaat in historische data op zoek naar trends. Met die informatie weet u wanneer u het beste onderhoud pleegt om het risico op falen te verminderen. Bovendien voorkomt u dat er net tijdens topdrukte aan uw installaties moet worden gesleuteld. Dat noemen we predictive maintenance. Het maakt uw onderhoud voorspelbaar, planbaar en dus efficiënter. Terwijl u financiële schade door continuïteitsproblemen minimaliseert.

3. IIoT verhoogt de veiligheid en beperkt schadelast

Veilig werken is belangrijk voor uw medewerkers en uw organisatie. Met IIoT kunt u bijvoorbeeld de luchtconditie in een ruimte meten. Zit er te veel koolmonoxide of een ander gevaarlijk gas in de lucht? Dan verschijnt er automatisch een melding op de handheld van uw medewerkers. Een ander voorbeeld is een toepassing met locatiebepaling of ‘geofencing’. Daarbij krijgen medewerkers automatisch de veiligheidsvoorschriften op hun scherm voordat ze een gevaarlijke ruimte betreden. Ze moeten eerst de voorschriften lezen en accorderen voordat ze naar binnen mogen. IIoT helpt bijvoorbeeld ook brand te voorkomen. Zo signaleert onze Smart Pyrocam-oplossing broei bij afval- en reclycingbedrijven. En wist u dat branden in rolcontainers jaarlijks voor zo’n 20 miljoen euro aan schade zorgen? Wij werken aan een oplossing waarmee u de kans op schade door containerbranden verkleint én profiteert van een lagere verzekeringspremie. Momenteel loopt er een pilot met Reaal, onderdeel van VIVAT.

4. IIoT zorgt voor transparantie

Anytime, anywhere – met IIoT en mobiele apps heeft u altijd zicht op wat er gebeurt in uw bedrijf. U kunt uw productieprocessen op de voet volgen en relevante informatie beschikbaar stellen aan iedereen in uw organisatie die daar behoefte aan heeft. Gegevens zitten niet meer in silo’s en uw medewerkers hoeven niet langer rond te bellen om belangrijke data te achterhalen. Dat scheelt tijd en geld. Ook kunt u de transparantie en daarmee de efficiency in de keten verbeteren door gegevens met uw externe partners te delen. Zo is het mogelijk een leverancier via IIoT inzicht te geven in het voorraadniveau van een product. Daalt dit onder een bepaalde waarde, dan krijgt het bedrijf automatisch een signaal dat het tijd is om te leveren. Transparante processen maken bijvoorbeeld ook ‘audit trails’ mogelijk, waarmee uw bedrijf voldoet aan hoge veiligheids- en compliance-eisen. Daarmee kunt u nieuwe klanten of opdrachten in de wacht slepen.

5. IIoT geeft een hightechuitstraling

Bij het binnenhalen van opdrachten spelen verschillende factoren een rol. Naast uw product of dienst en uw prijs kan ook uw reputatie het verschil maken. Een hightechuitstraling is daar weer een onderdeel van. Een mooi voorbeeld in de consumentenmarkt is dat van Tesla. In de industrie werkt het niet veel anders. Ook daar hebben leveranciers die innovatieve technologieën gebruiken de gunfactor. En IIoT wordt absoluut gezien als een belangrijk onderscheidend voordeel. Een hightechuitstraling helpt u niet alleen meer opdrachten en dus meer omzet binnen te halen. U trekt er ook werknemers mee aan. Zo krijgt Coolblue jaarlijks tienduizenden spontane sollicitaties. Dat is ook dankzij de ‘coole’ technologie die het bedrijf gebruikt, zoals smart apps en innovatieve track- en tracetoepassingen met IIoT.

Meer weten?

Hoe behaalt uw organisatie financieel voordeel met IIoT?
Meer weten over waarom uw bedrijf in IIoT zou investeren en wat dit aan ROI oplevert? Neem contact op met Wout Bucker: +31 (0)20 – 482 29 29 of w.bucker@gemba.nl.