Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

5G en maatwerk in IIoT- en asset management-connectiviteit

Cellnex5G lijkt bijna wel een een buzzword: elke organisatie zou op deze nieuwe technologie moeten overgaan. In de praktijk ligt dit iets genuanceerder. Wat zijn de voordelen van 5G? En wat betekent 5G voor uw IIoT- en asset management-toepassingen? Cellnex, een van Gemba’s partners in connectiviteit, geeft uitleg.

5G-netwerken hebben een diversiteit aan frequenties en bieden in vergelijking met 4G-netwerken de mogelijkheid om veel meer data tegelijkertijd te versturen. Bovendien is de latency ofwel vertraging van een 5G-verbinding in veel gevallen lager. Daardoor zijn gegevens sneller beschikbaar. Nog een mogelijkheid is slicing: een 5G-netwerk laat zich opsplitsen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op uw bedrijfsterrein supersnelle draadloze communicatie te hebben, terwijl u daarbuiten voor een lagere bandbreedte kiest.

5G niet voor alles nodig

5G-technologie is de volgende generatie in draadloze communicatie en een logische vervolgstap op 4G. Maar dit betekent niet dat u ook automatisch 5G nodig hebt voor al uw IIoT- en asset management-toepassingen. Tenslotte koopt u ook geen Formule 1-auto als u alleen een wagentje voor de boodschappen wilt. Waar het om gaat, is welke connectiviteit u voor een bepaalde toepassing nodig hebt. Het kan zijn dat u IIoT-sensoren in assets hebt zitten die alleen af en toe kleine pakketjes data versturen, zoals simpele meetgegevens of signalen dat een asset aan of uit staat. Dit kan ook prima via 4G-netwerken. U hoeft er niet voor over te stappen op 5G en dat is nog bij veel toepassingen het geval.

Visualisatie connectivity

Veel data realtime uitwisselen

Voor welke toepassingen hebt u dan wel 5G-connectiviteit nodig? Dat zijn bijvoorbeeld applicaties waarbij u in realtime grote hoeveelheden data uitwisselt. Zeker voor toepassingen waarbij autonome systemen in een fractie van een seconde beslissingen moeten nemen, is 5G noodzakelijk. Zoals een zelfrijdend voertuig of vaartuig of een robot in een warehouse die met artificial intelligence (AI) en virtual reality (VR) zelfstandig artikelen ophaalt en naar de juiste plek brengt. Een tot de verbeelding sprekende toepassing, die vandaag al beschikbaar is, is bijvoorbeeld ook de visuele inspectie van assets met AI en augmented reality (AR).

Integratie van data uit IIoT-sensoren

Ook voor de integratie van grote hoeveelheden realtime-data uit allerlei soorten IoT-sensoren is 5G een goede oplossing. Neem bijvoorbeeld sensoren die de prestaties van energienetwerken, industriële installaties of onze verkeersinfrastructuur meten en die direct voor verwerking doorsturen naar een slimme asset management-oplossing zoals IBM Maximo.

Hoge frequenties nog niet beschikbaar

Hoewel landelijke service providers in Nederland al wel 5G aanbieden, is het via hun netwerken nog niet mogelijk om te profiteren van zeer hoge datasnelheden. Dat komt doordat nu nog niet alle 5G-frequenties kunnen worden benut. Voor het echte snelle 5G-internet zijn de 3,5GHz- en de 6 GHz-frequentie nodig. De overheid verwacht deze frequenties in september 2022 vrij te geven voor veiling.

Maatwerk in connectiviteit met private networks

Toch kunt u nu al maximaal profiteren van maatwerkconnectiviteit voor uw IIoT- en asset management-toepassingen. Dat gaat via een private network. Een specialist in connectiviteit zoals Cellnex helpt u zo’n eigen draadloos bedrijfsnetwerk voor een bepaald gebied in te richten, zowel voor indoor als outdoor toepassingen. Daarbij haalt u alles uit de beschikbare mogelijkheden van 4G en 5G. Voordeel van een private network is dat u het kunt inrichten naar uw specifieke eisen en wensen. Bovendien blijven uw data binnen uw domein.

Voorbereiden op een toekomst met 5G

Zeker als uw bedrijf gebruikmaakt van bedrijfskritische toepassingen voor IoT en asset management, is het belangrijk om goed over de inzet van 5G na te denken. Zorg allereerst dat u uw behoefte scherp krijgt. Waar hebt u 5G voor nodig, waar staat u nu en waar wilt u naartoe? En is het beter om te investeren in een private network? In eigen beheer of als volledig verzorgde service? Bent u van plan om uw infrastructuur te vernieuwen, zorg dan in ieder geval dat u straks met uw netwerken en mobiele devices de slag naar 5G kunt maken. Op die manier bent u voorbereid op wat er komen gaat en kunt u 5G inzetten voor nieuwe toepassingen als dat meerwaarde biedt.

Meer weten?

Meer weten over 5G-netwerken of andere connectiviteitsoplossingen die Gemba u met gespecialiseerde partners zoals Cellnex levert voor uw IIoT- en asset management-toepassingen? Neem contact op met Johan Knook: +31 (0)6 – 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.