Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Asset management zonder grenzen met Mobile B2E en IIoT

Asset management zonder grenzen met Mobile B2E en IIoTEffectief asset management gebeurt voor een belangrijk deel ‘op de werkvloer’. Maar hoe biedt u uw medewerkers daar alle nodige informatie om dit te doen? En hoe zorgt u dat deze informatie actueel en liefst real-time is? Dat kan met Mobile B2E (Business to Employee/Everyone)- en IIoT (Industrial Internet of Things)-toepassingen. Een sterke combinatie die helpt downtime en falen te minimaliseren en kosten te besparen.

Altijd en overal informatie over assets

In ons privéleven is het heel gewoon. Via onze smartphone of tablet vragen we altijd en overal informatie op, zelfs real-time. We leggen ook allerlei data vast, van telefoonnummers tot gegevens over onze sportprestaties en vakantiefoto’s. In de industrie is dat een ander verhaal. Data over de prestaties of conditie van productie-assets willen er nog wel eens handmatig worden bijgehouden. Pas in een later stadium worden deze gegevens in een digitaal systeem ingevoerd, van waaruit ze niet altijd toegankelijk zijn voor operationele medewerkers.

Dat is best opmerkelijk. Want met Mobile B2E- en IIoT-technologie kan het tegenwoordig helemaal anders. Daarmee is het mogelijk data over uw assets en processen op iedere plek en op ieder moment direct digitaal te verwerken en beschikbaar te stellen. Snel, veilig en efficiënt.

Mobiele app met real-time informatie

In een eerdere blog beschreven we al hoe IIoT uw asset management versterkt. Via sensoren op uw assets, gekoppeld aan het IIoT, verzamelt u automatisch data over uw productie. Bijvoorbeeld om de staat van onderhoud van machines of onderdelen te monitoren. Om productiespecificaties te bewaken of het productieproces te volgen. Of om de veiligheid van een installatie in de gaten te houden. En dat allemaal in real-time.

Mobile B2E voegt hier nog een dimensie aan toe. Behalve dat u alle gegevens over uw assets bij elkaar brengt voor monitoring en analyse, maakt u ze ook meteen ‘on the spot’ toegankelijk voor uw monteurs en engineers. Gewoon via een app op een tablet of een ander mobiel device.

Asset-data mobiel opvragen én vastleggen

Met Mobile B2E en IIoT biedt u uw medewerkers eenvoudig real-time inzicht in de actuele status van uw assets en uw productieproces, via de dashboards en alerts van zo’n mobiele app. Uw servicemonteurs hoeven niet eerst onderhoudscijfers op te vragen bij de controlekamer. Of naar een meterkast te lopen om cijfers te noteren. Ze weten ter plekke, op ieder moment hoe het met de apparatuur of een proces gaat en kunnen direct ingrijpen als dat nodig is. Met de app kunnen ze ook zelf eenvoudig data vastleggen. Van aanvullende meetgegevens, die nog niet via IIoT worden geregistreerd, tot foto’s van onderdelen.

Ook predictive maintenance

Met Mobile B2E en IIoT brengt u ook predictive maintenance naar de werkvloer. In complexe, industriële processen spelen enorm veel parameters een rol bij het functioneren van installaties en processen. Predictive maintenance analyseert data uit allerlei processen en bronnen, met behulp van algoritmes en machine learning. Dat gaat van historische gegevens tot real-time metingen. Zo is het mogelijk te voorspellen wanneer onderhoud nodig is of een machine dreigt uit te vallen. Met deze vitale informatie geven uw medewerkers nog autonomer, efficiënter én effectiever invulling aan uw asset management.

Informatie afstemmen op locatie

Naast operationele gegevens kunt u ook informatie zoals handleidingen en logboeken mobiel beschikbaar maken. Dat kan heel veel tijd schelen, vooral als het om lijvige documenten van duizenden pagina’s gaat bij een grote installatie. Uw medewerkers hebben snel de juiste instructies of informatie over het laatste onderhoud of de laatste reparatie gevonden.

Het is zelfs mogelijk automatisch informatie te bieden over de machine of het deel van de installatie waar medewerkers zich op een bepaald moment bevinden. Dat werkt met iBeacons en Bluetooth. De iBeacons zenden een Bluetooth-signaal naar het mobiele device van een medewerker, waardoor de mobiele app exact weet waar de medewerker staat en de juiste informatie toont.

Online en offline asset-gegevens vastleggen

Is er geen internetverbinding beschikbaar op uw productielocatie? Ook dan kunt u gebruikmaken van Mobile B2E en IIoT voor uw asset management. In dat geval leggen uw medewerkers snel en efficiënt gegevens offline vast in hun app. Zijn ze weer online, dan worden de data automatisch naar uw asset management-systeem geüpload. Bijvoorbeeld na een bezoek aan een van uw productiefaciliteiten in het buitenland. Ze hoeven ’s avonds niet meer in hun hotelkamer de gegevens van een klembord over te tikken. Dat is goed voor de efficiency, maar ook voor de nauwkeurigheid: de kans op fouten is veel minder groot.

Mobiel asset management is veilig

Uiteraard is security een punt van aandacht bij Mobile B2E en IIoT. U moet er vanop aan kunnen dat uw data goed beveiligd zijn. Ook voor mobiele toepassingen zijn er tegenwoordig allerlei geavanceerde beveiligingsprotocollen en -tools beschikbaar. In feite maakt het geen verschil of u een mobiele of besloten omgeving beveiligt: het is een kwestie van investeren in de juiste technologie en uw medewerkers bewustmaken van het belang van security en hun gedrag op dit gebied. Kortom, u kunt veilig profiteren van de grote voordelen van Mobile B2E en IIoT!

Meer weten?

Meer informatie over Mobile B2E en IIoT
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Mobile B2E en IIoT voor het asset management van uw bedrijf? Neem contact op met Wout Bucker: +31 (0)20 – 482 29 29 of w.bucker@gemba.nl.