Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Technologie achter IoT – Internet of Things

Wanneer de IoT doelstellingen en het bijbehorende ecosysteem voor een organisatie in kaart zijn gebracht, moet dit alles natuurlijk ook technisch gefaciliteerd worden. Een goede technische infrastructuur is één van de belangrijke bouwstenen van een IoT toepassing, daarom wat meer over de technologie.

Anders dan vaak aangenomen wordt, zijn flinke investeringen in de IT infrastructuur hiervoor zeker niet altijd noodzakelijk. Internet of Things kan in veel gevallen namelijk als aanvulling op de bestaande IT infrastructuur worden toegepast.Technische onderdelen voor IoT, zoals sensoren en verbindende programmatuur, zijn vaak makkelijk aan te schaffen.

Maar om een gestructureerde en degelijke technische infrastructuur mogelijk te maken, waarbinnen de wensen en ideeën vanuit IoT vorm krijgen, is meer nodig.

We onderscheiden daarbij de volgende aandachtsgebieden:

Schaalbaarheid

In de meeste gevallen wordt op kleine schaal begonnen met het toepassen van Internet of Things. In deze fase kan IoT bijvoorbeeld worden ingericht met sandboxen in de cloud (een afgeschermde omgeving waarin computerprogramma’s kunnen werken zonder andere processen te verstoren).

Maar wanneer het de verwachting is dat de omvang van IoT snel zal toenemen, zal een goede basis-infrastructuur ingericht moeten worden, zodat alles op een veilige en solide manier verder kan worden uitgerold.

Beheersbaarheid

Wanneer IoT op grotere schaal toegepast gaat worden, wordt er soms gebruik gemaakt van wel honderden (of nog meer) sensoren en verbonden apparaten. Dan is het goed om altijd te weten waar deze zich bevinden en of ze goed werken. Bovendien maken deze apparaten vaak gebruik van IP adressen en batterijen.

Om alles zonder al te veel inspanning te kunnen volgen en te managen, is een goede beheeromgeving is dus essentieel.

Beveiliging

De beveiliging van een IoT omgeving is bijzonder belangrijk. Met een goede beveiliging van het gehele IoT platform met versterkte hardware en software, kunnen bijvoorbeeld storingen en hacking worden voorkomen.

Producten en Oplossingen

Elke IoT toepassing heeft zijn eigen doelstellingen, en daarmee ziet ook het technisch platform van elke toepassing er anders uit. Omdat deze vooral mogelijkheden en geen beperkingen moet opleveren, is het inrichten hiervan altijd maatwerk. Alleen met de juiste combinatie van producten en oplossingen kunnen de IoT doelstellingen worden behaald.

Analytics

Met de invoering van IoT wordt een grote hoeveelheid aan data gegenereerd. Om daar interessante en bruikbare informatie uit te halen, moet goed nagedacht worden over hoe en welke data precies verwerkt moet worden. Bij een juiste interpretatie van de data kunnen alsnog nieuwe business ideeën ontstaan. Het aantrekken van een goede data-analist voor IoT, is daarom een absolute must.

Integratie

De verschillende systemen en apparaten die binnen een ecosysteem worden gebruikt, gaan elk op hun eigen manier om met het verzamelen van data en slaan deze op eigen wijze op.
Bij het toepassen van IoT moeten deze onderdelen met elkaar gaan samenwerken en communiceren om bedrijf-breed tot bruikbare informatie en business intelligence te komen.

De kracht van IoT optimaal benutten

Alle genoemde aandachtspunten moeten het toepassen van Internet of Things vooral ondersteunen en niet beperken. Concept ideeën voor IoT moeten binnen een korte tijd kunnen worden uitgewerkt en in productie worden genomen. Dat is juist de kracht van het Internet of Things.

Maak daar dus zoveel mogelijk gebruik van en ontdek zo nieuwe mogelijkheden en kansen. Gemba kan u op maat adviseren bij het inrichten van uw technische IoT platform en het analyseren en interpreteren van de data. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak. Bel ons op 020 482 29 29 of mail naar info@gemba.nl Meer weten over IoT?

Een goede IoT oplossing bestaat uit verschillende bouwstenen die elk aandacht verdienen en om een zorgvuldige aanpak vragen.

4areasiottranspshort

Lees er meer over in onze blogs: