Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Interview John de Haas: “Ik hou ervan techniek te vertalen naar functionaliteit”

Sinds kort zet John de Haas zijn kwaliteiten in als senior functional consultant bij Gemba. En dat na maar liefst twintig jaar als zelfstandig IT-specialist. Wat heeft hij Gemba-klanten te bieden? En wat drijft hem?

Wat voor werk deed je als zzp’er?

John de Haas, Gemba“Ik zat vooral aan de technische kant van de IT, maar ik hou ervan om techniek te vertalen naar functionaliteit. Dat is waar mijn meerwaarde zit. Ik ben ook altijd van het contact met klanten geweest. Mijn eerste baan ooit was coördinator bij een helpdesk. Het grappige is dat ik toen als gebruiker met IBM Tivoli werkte, zo’n beetje de voorloper van IBM Control Desk en IBM Maximo. Toen ik solliciteerde, dacht ik dat ik de producten waarmee Gemba werkt helemaal niet kende. Dat was dus wel zo, alleen onder een andere naam.”

Waarom nu een vaste baan bij Gemba?

“Als zzp’er werd ik bij bedrijven gedetacheerd en werkte ik rechtstreeks voor eigen klanten. Dat vluchtige was ik zat. Ik wilde iets nieuws, iets opbouwen en ik miste collega’s. Dus heb ik mijn cv op de markt gezet. Het was meteen de eerste keer raak. Ik werd gebeld door een recruiter, dat ze een kopje koffie met me wilden drinken bij Gemba. De klik was er direct, de volgende dag had ik al een voorstel in mijn mail. Als consultant bij Gemba heb ik met techniek, functionaliteit én met klanten te maken, voor mij een mooie middenweg!”

Waar ben je allemaal mee bezig?

“Sinds ik afgelopen april bij Gemba ben begonnen, heb ik meegeholpen aan verschillende projecten. Nu zit ik drie van de vier dagen dat ik werk bij Schiphol, in een team van Gemba-consultants en Schiphol-medewerkers. Ondertussen ben ik bezig de mogelijkheden van IBM Maximo en IBM Control Desk goed te leren kennen. Je kunt er zoveel dingen mee!”

Wat doe je als je niet werkt?

“Ik ben gek van muziek, trouwens net als Jack, de directeur van Gemba. Ik heb een eigen homestudio waar ik muziek maak en ik speel regelmatig met een coverband op feesten en partijen in de kop van Noord-Holland. Funk, disco, soul: lekker drie uur lang dansen. Ook doe ik aan motorrijden. Het eerste wat ik zag toen ik bij Gemba kwam praten, was de motor die in de hal staat. Pas geleden hebben we samen met collega’s en klanten een motortocht gereden, heel leuk. Mijn kleinkinderen zijn een andere hobby van me. Vanmiddag ga ik toevallig met ze naar de kermis.”

Hoe bevalt Gemba je tot nu toe?

“Ik heb het erg naar m’n zin en voel me op m’n plek. Na zoveel jaar als eenpitter dacht ik dat het moeilijk zou zijn om te wennen, maar dat is helemaal niet zo. Bij Gemba laten ze je vrij in je werk, dat past bij mij. En als ik iets niet weet, kan ik bij mijn collega’s terecht. Iedereen is bereid om te helpen. Er zijn maar weinig bedrijven die doen wat Gemba doet, ze zitten echt in een nichemarkt. Het is een gezond bedrijf, met toekomst. Dat is natuurlijk óók belangrijk.”