Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Interview Marcel Steenhuis: “Ik ben altijd realistisch naar klanten”

Senior functional consultant Marcel Steenhuis komt al jaren bij dezelfde Gemba-klanten over de vloer. Die vaste contacten, dat vindt hij prettig. Het werk zelf biedt al afwisseling genoeg. “Soms los ik kleine puzzels op, soms grote. Er speelt altijd wel iets anders en de oplossing ligt altijd in een andere hoek.”

Wat houdt je werk in grote lijnen in?

Marcel Steenhuis, Senior Functional Consultant | Gemba“Ik beheer de IBM Maximo-omgeving van een aantal klanten. Dat gaat van het oplossen van kleine storingen tot en met het implementeren van nieuwe functionaliteit. Dan ga ik met de klant in gesprek over de inrichting van processen. Mijn klanten zitten vooral in de olie en gas, in die sector heb ik veel kennis opgebouwd. Bij sommige bedrijven kom ik al zeven jaar, zolang ik bij Gemba werk. Ik heb veel contact met dezelfde mensen, heel prettig en persoonlijk. Het verloop is er erg laag, net zoals bij Gemba.”

Hoe help jij klanten, waar zit je meerwaarde vooral?

“Ik ben realistisch en als ze me een vraag stellen, kom ik met een antwoord waar ze iets mee kunnen. Heb ik zelf het antwoord niet, dan overleg ik met mijn Gemba-collega’s. Zoals bij een van mijn eerste grote technische projecten, de implementatie van een deferral proces: hoe je op een verantwoorde manier onderhoud uitstelt. Uiteindelijk heb ik het proces zelf uitgewerkt en geïmplementeerd. Daarna heb ik nog een proces voor risk assessment bij diezelfde klant gedaan. Dat leek op het deferral proces, maar was technisch helemaal anders ingestoken.”

Welk project zul je niet snel vergeten?

“Tijdens de coronaperiode moest er een hoop gebeuren voor Dana Petroleum UK. Ik kon niet naar Aberdeen, dus ik heb op basis van Teams-calls met mijn contactpersoon de wensen van het bedrijf vertaald naar IBM Maximo en een nieuw proces voor ze ingericht. Nu zijn we hetzelfde proces aan het implementeren bij Dana Petroleum NL. Andere vestigingen houden er vaak een andere visie op na, maar dit proces hebben we een-op-een kunnen overnemen.”

Hoe ben je in de IT terechtgekomen?

“Ik was altijd al geïnteresseerd in IT. Echt geprogrammeerd heb ik nooit, maar we hadden al vroeg een computer in huis. Zo’n Philips MSX, met insteekmodules. Als je die per ongeluk aanraakte was je alles kwijt. Na mijn studie economie ben ik gaan werken op de project- en salarisadministratie van een bedrijf. Dat is eigenlijk de enige baan die ik ooit heb gehad met een link naar mijn studie. Ik was er de liaison naar de IT-leverancier, dat heeft mijn interesse aangezwengeld. In 2001 ben ik naar de IT overgestapt als consultant bij een partner van Exact, de leverancier van administratieve software.”

Wat heeft je naar Gemba gebracht?

“Twee collega’s, Alexander van Zoelen en Guido Meijer, maakten eerder de overstap van mijn vorige werkgever naar Gemba. Het bedrijf was zelf ook software gaan ontwikkelen en daar was ik in meegegroeid. Maar na verloop van tijd wilde ik toch weer meer de consultancy in. Na een goed gesprek met Alexander heb ik besloten het gewoon te proberen bij Gemba, al zat het in een heel andere markt dan waar ik ervaring in had. Dat was in 2017.”

Wat maakt Gemba een leuk bedrijf om voor te werken?

“De verscheidenheid aan mensen is groot en iedereen mag zijn wie ze zijn. Het is een feest om samen op pad te gaan, zoals bij onze bedrijfsuitstapjes naar Sevilla en eerder naar Portugal.”

Hoe zie je de toekomst bij Gemba?

“Het blijft lekker druk. Bij onze bestaande klanten ligt veel werk, bijvoorbeeld om processen efficiënter en duurzamer te maken en om ze te assisteren in hun transitie naar een meer Asset Performance Management gedreven IBM Maximo-omgeving. Daarnaast komen er nieuwe klanten bij waar ik kan helpen om IBM Maximo te implementeren. Voorlopig valt er dus genoeg te doen!”

Wat doe je als je niet werkt?

“Ik ben veel met het voetbal van m’n kinderen bezig. Ik heb een zoon van 14 en een zoon van 16 en ben leeftijdsecretaris bij de voetbalclub. Samen met de teamleiders maak ik de teamindeling voor niet-selectie teams voor kinderen onder de 13, 14 en 15 jaar. Zelf speel ik ook, ik doe op vrijdag mee met het wekelijkse inloopvoetbal. En ik hou van skiën, als het even kan doe ik dat een paar keer per jaar.”