Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Zo versturen IoT sensors hun data

Gemba IoT levert al jaren oplossingen waarbij IoT sensors hun data naar applicaties zoals een dashboard versturen om die data voor organisaties inzichtelijk te maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk, hoe versturen IoT sensors hun data?

IoT sensors encrypten data

IoT sensors kunnen in principe overal geplaatst worden, van duwbakken in de Rotterdamse haven tot in leidingen. De sensors worden aan de hand van de situatie ingericht en verzamelen vervolgens op hun locatie allerlei data. Op basis van de ingestelde intervallen versturen de sensors via het Sigfox netwerk hun data.

De manier waarop de IoT sensors data versturen is van groot belang, want een sensor werkt op batterijkracht. Het versturen van data kost batterijkracht, dus moeten de berichten met data zo klein mogelijk gemaakt worden. Om die reden encrypten sensors de data zodat er tijdens het versturen van berichten zo min mogelijk energie wordt verbruikt.

Door die encryptie is de verstuurde data echter onleesbare tekst die niet direct in de database gezet kan worden.

Het OpenWhisk Platform

Om ervoor te zorgen dat de berichten van de IoT sensors leesbaar worden, wordt de data naar het IBM OpenWhisk Platform gestuurd. Op dit online platform staan stukjes javascript die inactief zijn, totdat ze een bericht van een sensor krijgen. Dan gaat het javascript het bericht vertalen.

Het voordeel van dit OpenWhisk Platform is dat er geen server nodig is die actief op berichten wacht. Dit platform vertaalt een bericht en verstuurt vervolgens via https het bericht door naar IBM Watson. Daarna wordt OpenWhisk weer inactief totdat er een nieuw bericht van een sensor binnenkomt.

IBM Watson

IBM Watson werkt met speciale gateways die precies bijhouden van welke sensor het inkomend bericht komt. En IoT sensors worden automatisch geregistreerd, het is niet nodig om nieuwe sensors handmatig toe te voegen. Zodra de berichten van het OpenWhisk Platform binnen komen, kan de IBM Watson database de leesbare data opslaan en structureren. Een applicatie zoals een dashboard kan daarna de berichten van de sensors eenvoudig ophalen.

IoT sensors zijn er in vele soorten en maten, maar voor de specifieke toepassingen van hun IoT oplossingen ontwikkelde Gemba de Anysens sensor. Deze sensor is goedkoop, maar ook breed inzetbaar omdat hij modulair is. Bovendien kan de Anysens sensor aan de hand van iedere situatie ingericht worden en werkt deze sensor naadloos samen met het Sigfox netwerk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de sensorische IoT oplossingen of andere oplossingen die Gemba voor uw organisatie kan bieden? Neem dan contact op met:

Diego Rens
T: 020 482 29 29
M: info@gemba.nl