Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Reliability Centered Maintenance: maak een snelle start vanuit IBM MAS!

Reliability Centered Maintenance: maak een snelle start vanuit IBM MASWat is er aan onderhoud nodig om het falen van een kritische asset te voorkomen? Bij Reliability Centered Maintenance (RCM) doet u eerst onderzoek voordat u een asset in onderhoud neemt. Met die kennis bepaalt u uw onderhoudsstrategie. RCM kan nu slimmer en sneller. Vanuit IBM Maximo Application Suite (MAS) maakt u een vliegende start met RCM én scherpt u uw onderhoudsstrategieën continu aan.

Reliablity Centered Maintenance helpt u de betrouwbaarheid van uw kritische assets te vergroten, maar kan bewerkelijk zijn. Zo neemt RCM-onderzoek kostbare tijd van uw onderhoudsexperts in beslag. Daarbij gebeurt het opstellen van onderhoudsstrategieën in veel organisaties vaak eenmalig, met een tool die losstaat van het onderhoudsmanagementsysteem. Terwijl het juist essentieel is om bevindingen vanuit uw onderhoudspraktijk voortdurend terug te koppelen en uw onderhoudsstrategieën daarop aan te passen. Hoe helpt IBM MAS u RCM makkelijker en effectiever toe te passen?

EAM, APM en RCM in een closed loop

IBM MAS bood al uitgebreide mogelijkheden voor Enterprise Asset Management (EAM) en Asset Performance Management (APM). Hier is nu functionaliteit voor Reliablity Centered Maintenance bijgekomen. Daarmee vindt u voor het eerst alles om het onderhoud, de prestaties en de betrouwbaarheid van uw assets te optimaliseren in één unieke software-oplossing. Door RCM binnen IBM MAS te combineren met EAM en APM, realiseert u de closed loop die zo belangrijk is voor het voortdurend verbeteren van uw onderhoudsstrategieën. Als bijvoorbeeld een pomp vaker stuk gaat dan verwacht, dan is er binnen het systeem een terugkoppeling mogelijk naar de onderhoudsstrategie, zodat deze kan worden herzien. Het continu optimaliseren van uw onderhoudsstrategieën helpt u toekomstig falen te voorkomen.

Meer dan 800 kant-en-klare RCM-strategieën

Met IBM MAS hoeft u niet vanaf nul te beginnen met het inrichten van uw RCM-strategieën. U krijgt namelijk een bibliotheek meegeleverd met kant-en-klare onderhoudsstrategieën, gebaseerd op 25 jaar RCM-onderzoek. De bibliotheek omvat strategieën voor meer dan 800 verschillende soorten assets. Per asset is uitgewerkt wat de kwetsbare punten zijn: waar kunnen ze falen, wat voor soort schade er door degradatie kan optreden en welke maatregelen nodig zijn. De RCM-strategieën houden ook rekening met uw branche en de omgeving waarin assets worden gebruikt. Op deze manier kunt u supersnel van start met uw RCM en bespaart u uw onderhoudsspecialisten heel wat werk en tijd.

Transparante en traceerbare onderhoudsprocessen

Nog een groot voordeel van RCM met IBM MAS is de transparantie van uw onderhoudsprocessen. U hebt nauwkeurig vastgelegd welke onderhoudsbeslissingen u hebt genomen, waarom die keuzes zijn gemaakt en wat er wanneer en door wie aan onderhoud aan een asset is gedaan. Alles wat er aan onderhoud gebeurt, is dus van begin tot eind traceerbaar. Zo bent u goed voorbereid op interne en externe audits en legt u makkelijk verantwoording af met goed onderbouwde rapportages.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Reliability Centered Maintenance in IBM Maximo Application Suite? Neem contact op met Wouter Schouten: +31 (0)6-52 68 37 43 of w.schouten@gemba.nl.