Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Subsidies voor innovatieprojecten, maak er gebruik van!

Subsidies voor innovatieprojecten, maak er gebruik van!Innoveren met IIoT of andere technologie? Waarom niet! Met de vele subsidies voor innovatieprojecten hoeven de kosten helemaal geen beletsel te zijn. En veel tijd aan het aanvragen of rapporteren bent u ook niet kwijt. In deze blog enkele voorbeelden van interessante innovatiesubsidies, om u alvast een beetje wegwijs te maken in subsidieland.

WBSO: korting op loonheffing

De fiscale innovatieregeling WBSO verlaagt uw kosten voor research & development via een loonsubsidie. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. U kunt van deze regeling gebruikmaken voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur of het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek. De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van uw R&D-project, zodat uw bedrijf minder loonheffingen afdraagt. Het WBSO-potje van de overheid bedraagt dit jaar € 1.438 miljoen!

MIT subsidie haalbaarheidsprojecten

MIT, voluit de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren, biedt bedrijven in het mkb de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor het onderzoeken van de haalbaarheid van innovatietrajecten. Kan het technisch wel? Is er wel een markt voor? En hoe zit het met de concurrentie? Met deze subsidie krijgt u 40% van de tijd die u besteedt aan het in kaart brengen van de technische en economische risico’s van een innovatieproject vergoed. Dit tot een maximum van € 20.000. Denk bijvoorbeeld aan literatuuronderzoek, octrooionderzoek, de inventarisatie van beschikbare technologieën en potentiële partners, marktverkenning of een concurrentieanalyse.

MIT subsidie R&D-samenwerking

Ook een hele interessante innovatiesubsidie is de MIT subsidie voor samenwerkingsprojecten. Deze subsidie is bestemd voor mkb’ers die met elkaar samenwerken aan de vernieuwing of ontwikkeling van een product, productieproces of dienst. U kunt een bijdrage krijgen van 35% van de kosten voor industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of een combinatie daarvan. Dat gaat tot een maximum van € 200.000 per samenwerking, oftewel € 100.000 per deelnemer. Voor grote R&D-projecten kan het totale subsidiebedrag per project zelfs oplopen tot € 350.000.

Aanvraag innovatiesubsidie eenvoudig

Het aanvragen van deze en vele andere subsidies voor innovatieprojecten is eenvoudiger dan u denkt. Dat geldt eveneens voor de rapportage: u hoeft eigenlijk niet veel meer te doen dan uw uren voor de innovatieprojecten bij te houden. En blijkt een project niet lucratief of om een andere reden niet haalbaar? Dan bent u tot niets verplicht. Bij Gemba hebben we veel ervaring met subsidies voor innovatie, ook vanuit onze eigen praktijk. Zo hebben we bij de ontwikkeling van onze Slimme Helm gebruikgemaakt van maar liefst drie verschillende subsidiemogelijkheden.

Welk innovatieproject staat er op uw roadmap?

Het is dus zeker de moeite waard om eens goed naar uw roadmap te kijken. Staan er innovatieve producten op waarmee u verder mee zou willen maar ontbreekt het budget? Of zijn er innovatieprojecten die u met Gemba zou kunnen oppakken?
Kom er eens met ons over praten, samen met onze subsidiepartners. Zij weten precies wat de mogelijkheden voor subsidies voor innovatieprojecten zijn en hoe u daarvan gebruikmaakt. Tegen lage kosten en zelfs op no cure no pay-basis helpen zij u bij het aanvragen. U betaalt dan bijvoorbeeld alleen een klein percentage van de innovatiesubsidie die u krijgt.

Meer subsidies voor innovatieprojecten

Om u een idee te geven voor uw innovatieprojecten dit jaar, de MIT subsidie voor samenwerkingsprojecten kunt u aanvragen van 1 juni tot en met 9 september 2021. Terwijl de MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten afgelopen 20 april opende. Bij de WBSO werkt het anders, die kunt u op vier vaste momenten per jaar aanvragen. Zijn deze subsidiepotjes voor 2021 leeg? Dan vist u dit jaar helaas naast het net. Maar er zijn nog veel meer subsidies voor innovatieprojecten die de moeite waard zijn. En er is niets wat u tegenhoudt om daarvan te profiteren!

Meer weten?

Meer weten over subsidiemogelijkheden voor innovatieprojecten? Neem contact op met Emile van Rijn, +31 (0)6 – 18 42 35 31 of e.vanrijn@gemba.nl.