Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IBM Maximo Tokens – De voordelen op een rij

Aan het einde van 2018 heeft IBM ervoor gekozen IBM Maximo Tokens uit te rollen voor alle Maximo-producten vanaf IBM Maximo versie 7.6.1. Tokens vervangen zodoende het oudere licentiesysteem voor degenen die hiervoor kiezen. En dat levert veel voordeel op.

Wat zijn tokens voor IBM Maximo?

Voorheen konden bedrijven een specifieke licentie kopen voor diverse IBM Maximo-producten, waarbij de duurste gebruikerslicentie toegang biedt tot alle basismodules van standaard IBM Maximo.

Voordelen van IBM Maximo Tokens Voor het nieuwe tokensysteem vereist elke gebruiker een specifiek aantal tokens op basis van zijn rol/beveiligingsprofiel. Zodra een gebruiker inlogt, wordt dit aantal uit de beschikbare pool van tokens gehaald. Deze tokens worden vervolgens weer in dezelfde pool teruggeplaatst zodra de gebruiker uitlogt en kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor gebruikers die daarna inloggen.

Tokens zijn dan ook met name interessant voor klanten die meerdere Maximo productie-omgevingen hebben, zoals grote organisaties met dochtermaatschappijen. Maar ook voor organisaties die meerdere IBM-producten gebruiken of deze wereldwijd inzetten – zoals bijvoorbeeld in Europa, Amerika en Azië – bieden tokens de nodige voordelen.

Zo werken IBM Maximo Tokens

Bij het traditionele licentiemodel moet de organisatie de rechten beheren voor het vereiste aantal gebruikers voor elke afzonderlijk rol en add-ons van IBM Maximo. De licenties hiervoor dienen gepland en aangeschaft te worden op basis van het verwachte piekgebruik. Zo kan het voorkomen dat een organisatie meer licenties in bezit heeft dan er daadwerkelijk worden gebruikt.

Tokens zijn echter inzetbaar over het gehele IBM Maximo softwareplatform. De enige beperking van tokens is het aantal dat beschikbaar is in de pool, waardoor het niet nodig is om verschillende gebruikersrechten en/of licentiestructuren aan te passen op basis van veranderende behoeften. Wanneer er niet voldoende tokens beschikbaar zijn, zullen gebruikers een melding krijgen dat hij of zij niet kan inloggen, totdat iemand anders is uitgelogd.

Wanneer een klant besluit over te stappen op Tokens, zal er via een rekenmodel het aantal benodigde tokens worden vastgesteld. Deze tokens dienen vervolgens aangeschaft te worden voor een contractduur van minimaal 2 jaar. De oude Maximo licenties kunnen niet omgeruild worden voor Tokens en gaan gedurende de contractperiode als het ware de ‘ijskast’ in. Na het aflopen van het Token contract, kan er weer verlengd worden of de klant kan terugvallen op zijn oude Maximo licenties.

De voordelen op een rij

De voordelen van het nieuwe tokensysteem zijn talrijk. De belangrijkste noemer hierbij is natuurlijk efficiëntie. Tokens worden gebruikt op basis van gebruik, wat leidt tot kostenbesparingen. Het is immers niet meer nodig om meer licenties aan te schaffen die tijdens rustigere periodes niet volledig benut worden, en tokens rouleren tussen de diverse gebruikers.

Omdat IBM Maximo geen beperkingen oplegt met betrekking tot het aantal gebruikers en de rechten die ze hebben, kan het gebeuren dat er tijdens een audit problemen worden geconstateerd met de inzet van licenties. Deze problemen zijn verleden tijd met de inzet van IBM Maximo tokens. Dit leidt tevens tot een kleinere managementbehoefte van gebruikers, wat een effectievere inzet van tijd en resources mogelijk maakt.

Een ander voordeel is de flexibiliteit van het nieuwe systeem. Wanneer je organisatie besluit haar voordeel te kunnen doen met een specifieke add-on, diende in het verleden een volledige licentie gekocht te worden. Omdat tokens ingezet kunnen worden over de gehele softwaresuite van IBM Maximo, is het nu mogelijk add-ons zonder risico en zonder extra kosten met tokens uit te proberen. Zo kunnen organisaties gebruik maken van functionaliteiten die zij niet eerder tot beschikking hadden.

Tokens zijn bovendien eenvoudig bij te kopen.

Kortom, IBM Maximo tokens zorgen voor:
• Een hogere efficiëntie;
• Kostenbesparingen;
• Meer flexibiliteit, en;
• Meer functionaliteit

Meer weten?

Wil jij graag meer weten over tokens voor IBM Maximo en wil je weten of Token licencing interessant kan zijn voor je organisatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op.