Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IBM Maximo Application Suite 8.11: wat is er nieuw?

IBM Maximo Application Suite 8.11: wat is er nieuw?Sinds dit najaar is er een volgende versie uit van IBM Maximo Application Suite: IBM MAS 8.11. Wat heeft IBM MAS 8.11 aan nieuwe modules en functionaliteit te bieden? In deze blog geven we een overzicht van een aantal interessante ontwikkelingen en delen we onze eerste ervaringen.

1. Grotere rol IBM Maximo Application Framework

Met het IBM Maximo Application Framework (IBM MAF) bouwt u snel gebruiksvriendelijke IBM Maximo-applicaties, we vertelden u er al eerder over. De kracht van IBM MAF zien we bijvoorbeeld terug in de dashboards van IBM MAS 8.11. Zo is er nu een dashboard voor het plannen en toewijzen van werk, dat direct inzicht geeft in de stand van zaken. Verder is het operationele dashboard uitgebreid. Naast uw favoriete applicatie en kpi’s omvat het nu ook werklijstjes.

2. Operationele en IT-assets samen beheren in IBM MAS

Het onderhoud en beheer van uw operationele assets en uw IT-assets zijn geen gescheiden werelden meer. Zo is een firmware-update van de sensoren van uw slimme pompen een typisch IT-proces en moet u zowel de laptops als de kalibratieapparatuur van uw monteurs beheren. IBM Control Desk is nu onderdeel van IBM MAS 8.11, onder de naam Maximo IT. Daarmee is het mogelijk uw operationele assets en IT-assets vanuit één applicatie te onderhouden en te beheren, via dezelfde intuïtieve user interface. Werkt u met IBM Control Desk en met IBM Maximo? Dan is dit een goed moment om naar IBM MAS over te stappen.

3. Reliability Centered Maintenance direct vanuit IBM MAS

IBM MAS 8.11 combineert Enterprise Asset Management (EAM) en Asset Performance Management (APM) met Reliablity Centered Maintenance (RCM). Voor het eerst vindt u alles om het onderhoud, de prestaties en de betrouwbaarheid van uw assets te optimaliseren in één unieke software-oplossing. Zo komt u tot een closed loop die u in staat stelt uw onderhoudsstrategieën te verbeteren. Met meer dan 800 kant-en-klare RCM-strategieën legt IBM MAS 8.11 de basis voor u.

4. Automatische koppeling met vrijwel elke industriële applicatie

IBM MAS 8.11 maakt gebruik van de connector-technologie van Omnio, een bedrijf dat IBM recent heeft overgenomen. Deze technologie is geïntegreerd in IBM MAS Monitor en maakt het mogelijk eenvoudig koppelingen te leggen naar allerlei industriële installaties. U hebt de beschikking over maar liefst 1.000 kant-en-klare koppelingen naar veelgebruikte apparatuuur. Maatwerk is dus vrijwel niet meer nodig om de conditie van uw assets op afstand in de gaten te houden.

5. IBM Maximo Health: standaardmodellen voor industrieën

Bent u een netwerkbeheerder en wilt u de gezondheid van uw assets monitoren op basis van belangrijke industriestandaarden? Met IBM MAS 8.11 hoeft u het wiel niet opnieuw uit te vinden. Want IBM MAS Health omvat allerlei modellen die u helpen op de juiste manier de vinger aan de pols te houden. Ook voor andere industrieën komen er standaardmodellen aan.

6. Mobiel asset management: nfc-tags en meer

Met IBM Maximo Mobile in IBM MAS 8.11 kunnen uw monteurs en inspecteurs nu ook gebruikmaken van near field communication (nfc). Komen ze bijvoorbeeld in de buurt van een asset, dan verschijnt automatisch de bijpassende werkorder op hun scherm. Nieuw is ook dat een device niet meer gebonden is aan een medewerker. Wie inlogt krijgt zijn eigen data te zien, op elk toestel. Zo kunnen verschillende ploegendiensten devices delen. Eveneens handig: ze kunnen zelf aangeven op welke site ze zich bevinden. Nog meer gemak biedt de nieuwe applicatie voor mobiel voorraadbeheer. Een ontvangst boeken of de voorraad inspecteren is een kwestie van scannen.

7. Audit trail nu ook op mobiele devices

Vanuit compliance-overwegingen is het belangrijk dat u precies weet wat er gebeurt met de data over het onderhoud en beheer van uw assets. Wie heeft wat vastgelegd of veranderd? En wanneer is dit gedaan? Met IBM MAS 8.11 legt u nu ook vast wat er op mobiele devices gebeurt, zodat u daar de audit trail kunt volgen en weet dat u voldoet aan interne en externe regels.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van IBM Maximo Application Suite 8.11? Neem contact op met Wouter Schouten: +31 (0)6-52 68 37 43 of w.schouten@gemba.nl.