Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

IBM Maximo Application Suite: één licentie voor alles

Stelt u zich eens voor dat u nooit meer hoeft na te denken voor welke Maximo add-ons of Industry Solutions u nu wel of geen licenties aanschaft. Voor hoeveel gebruikers u dat doet. Of dat u ongemerkt toch meer gebruikt dan waar u voor betaalt. Die zorgeloze flexibiliteit biedt de nieuwe IBM Maximo Application Suite.

Geen losse licenties meer

Met IBM Maximo Application Suite, ook wel IBM MAS genoemd, stapt IBM over naar een ander licentiesysteem. U hoeft geen losse licenties meer aan te schaffen voor de basismodules of aanvullende oplossingen van IBM Maximo, maar mag met één licentie de volledige functionaliteit van de software gebruiken. Of u dat nu on-premise, in de public cloud of in de private cloud doet of voor een combinatie van de drie gaat met een hybrid cloud-platform.

Onbeperkte mogelijkheden

Op deze manier krijgt u met IBM Maximo Application Suite heel veel nieuwe asset management mogelijkheden tot uw beschikking. Denk naast het pure beheer van uw assets bijvoorbeeld aan monitoring, waarmee u de conditie van uw assets op afstand in de gaten houdt. Of aan het voorspellen van eventuele problemen – wanneer moet u onderhoud aan uw assets plegen om uitval te voorkomen? U kunt zelfs gebruikmaken van oplossingen voor specifieke bedrijfssectoren zonder dat u daar aparte licenties voor nodig heeft.

IBM Maximo Application Suite’s handige puntensysteem

Het licentiesysteem van IBM Maximo Application Suite is gebaseerd op punten. Helemaal nieuw is het puntenprincipe niet. Eind 2018 introduceerde IBM een licentiesysteem met IBM Maximo Tokens. Daar kon u vanaf IBM Maximo 7.6.1 gebruik van maken. De punten van IBM Maximo Application Suite werken in feite als deze tokens.

Punten naar gebruik

Het systeem komt erop neer dat u een licentie voor IBM Maximo Application Suite afneemt voor een bepaalde hoeveelheid punten. Op het moment dat een gebruiker op de software inlogt, wordt een aantal punten uit de pool van beschikbare punten gehaald. Bij het uitloggen gaan de punten de pool weer in. Hoeveel punten dat zijn, hangt af van de rol van de gebruiker en de rechten die daarbij horen. Voor een beheerder staan bijvoorbeeld meer punten dan voor een basisgebruiker.

Overigens blijft de zelfservice gratis, net zoals u dat gewend bent. Uw medewerkers kunnen dus serviceaanvragen doen via het webportaal van IBM Maximo Application Suite zonder dat dit punten kost.

Uitbreiden zonder investeren

Met het nieuwe licentiesysteem bent u heel flexibel in het gebruik van IBM Maximo Application Suite. Doordat u alle functionaliteit tot uw beschikking heeft, kunt u snel en zonder grote investeringen nieuwe mogelijkheden uitproberen. En maakt u bijvoorbeeld gebruik van monitoring, dan bent u niet beperkt in het aantal assets dat u op afstand bewaakt. Dat was bij het oude licentiesysteem wel het geval. Hoe meer assets, hoe meer u betaalde. Kortom, met IBM Maximo Application Suite kunt u naar behoefte uitbreiden, terwijl u geen extra kosten maakt.

Eenvoudig punten opschalen

Een ander groot voordeel is dat u nooit te veel gebruikmaakt van IBM Maximo Application Suite. Want u kunt de asset management software zo instellen dat gebruikers geen toegang meer hebben als de punten in de pool op zijn. Zo voorkomt u problemen met audits, zoals in het verleden. Blijkt in de praktijk dat u structureel onvoldoende punten in de pool heeft, dan kunt u eenvoudig opschalen en het aantal punten uitbreiden. Afschalen is mogelijk nadat uw lopende contract is beëindigd. Over de contractmogelijkheden leest u hieronder meer.

Overstap naar IBM Maximo Application Suite

Stapt u van IBM Maximo over op de nieuwe IBM Maximo Application Suite? Dan rekenen we uw bestaande licenties om naar punten. In het nieuwe licentiesysteem heeft u de keuze uit twee contractvormen. De eerste optie is dat u de punten afneemt voor een bepaalde periode. U betaalt dan voor de loopduur van het afgesloten contract. Na afloop kunt u het contract vernieuwen. De tweede optie is dat u de punten koopt. Bij zo’n ‘perpetual license’ zijn en blijven de punten van u en kunt u IBM Maximo Application Suite altijd blijven gebruiken, met jaarlijks terugkerende onderhoudskosten.

Meer weten?

Meer weten over hoe IBM Maximo Application Suite en Gemba u helpen om uw asset management klaar te maken voor de toekomst? Neem direct contact op met Emile van Rijn: +31 (0)6 – 18 42 35 31 of e.vanrijn@gemba.nl.