Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

MaximoWorld 2022: weer volop kennis en ervaring delen

Optimaal samenwerken MaximoWorld 2022Berry Kleuver en Larry van Elewoud van Gemba gingen samen van 8 tot 12 augustus naar MaximoWorld in Austin, Texas. Op dit jaarlijkse event rond IBM Maximo komen professionals in asset management bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen – zowel gebruikers van IBM Maximo als IBM-partners zoals Gemba en IBM zelf. Wat was er dit jaar voor interessants?

MaximoWorld wordt jaarlijks georganiseerd door informatieplatform ReabilityWeb. Met een uitgebreid programma aan lezingen, workshops en andere sessies, waarin IBM Maximo centraal staat, weet MaximoWorld asset management professionals uit de hele wereld aan te trekken. Het doel van het event is informatie te delen en van elkaar te leren over de inzet van IBM Maximo, met een optimale betrouwbaarheid van assets als rode lijn. Ook worden er awards uitgereikt voor de beste IBM Maximo-implementaties.

MAS is de toekomst

Op MaximoWorld 2022 gaf IBM een kijkje in de laatste ontwikkelingen rond IBM Maximo. Duidelijk werd nog eens dat cloudoplossing IBM Maximo Suite (MAS) de toekomst is, daar zet IBM volledig op in. Zo is het bedrijf druk bezig de installatie van MAS compacter en makkelijker te maken en zal ook de IT service management-oplossing IBM Control Desk straks volledig in de cloudoplossing zijn geïntegreerd. Daarnaast wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het IBM Maximo Application Framework (MAF). Deze configuratie management tool wordt nu gebruikt om schermen van mobiele IBM Maximo-applicaties eenvoudig naar wens in te richten. Maar in de nabije toekomst zal MAF ook inzetbaar zijn voor het personaliseren van IBM Maximo-views op de desktop. Het gebruik van IBM Maximo Designer Application is dan niet meer nodig: MAF wordt de standaard.

Verder richt IBM zich op het verbeteren van mobiel werken met IBM Maximo. De focus verschuift daarbij van werkorders, dat onderdeel ‘staat’ ondertussen, naar mobiele inspecties. Een tot de verbeelding sprekende ontwikkeling op mobiel gebied is ook de robothond, om inspecties op moeilijk bereikbare locaties uit te voeren. Nog een ontwikkeling is dat automation scripts breder inzetbaar worden binnen IBM Maximo. Een onlangs uitgebrachte uitbreiding is de toepassing van automation scripts bij objectrelaties. Dit biedt steeds meer mogelijkheden om processen nog nauwkeuriger en efficiënter in te richten.

Goed asset management continu proces

Tijdens MaximoWorld 2022 werd in verschillende sessies benadrukt dat asset management geen kwestie is van IBM Maximo installeren en klaar. Een goede basis is natuurlijk belangrijk: bedrijven kunnen alleen met een juiste inrichting van de software en hun asset management processen maximaal gebruikmaken van IBM Maximo. Maar ook daarna is het ‘work in progress’: organisaties moeten hun asset management blijven analyseren, verder ontwikkelen en meegaan met innovaties. Het doorlopend streven naar maximale asset reliability moet zelfs in het DNA van een bedrijf zitten, zo leerde een workshop, en op alle niveaus in een organisatie zijn doorgevoerd. De roadmap voor Asset Performance Management, waarmee Gemba organisaties helpt hun asset management te optimaliseren, sluit aan op de gedachte van continue ontwikkeling.

Asset management en sustainability

Tot slot was er op MaximoWorld 2022 aandacht voor een nijpend maatschappelijk thema: sustainability. IBM Maximo biedt een tool waarmee organisaties rapporten over de duurzaamheid van hun assets en hun asset management activiteiten kunnen maken. Deze rapporten variëren van bijvoorbeeld de reisbewegingen van onderhoudsmedewerkers tot het gebruik van de ruimtes in een kantoorgebouw of de footprint van assets (denk aan het energieverbruik of de uitstoot van gassen). Dit soort rapporten helpt organisaties hun assets en asset management zo duurzaam mogelijk te maken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen rond asset management met IBM Maximo? Neem contact op met Berry Kleuver: +31 (0)6-15 00 53 38 of b.kleuver@gemba.nl.