Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Maximo’s MJOP geeft zicht op korte en lange termijn onderhoud

Gebruikers van IBM Maximo weten al dat dit pakket oneindig veel mogelijkheden heeft op het gebied van Lifecycle Management. Maar met de MJOP add-on van Gemba worden deze mogelijkheden nog verder uitgebreid. Hiermee krijgt u namelijk ook grip op de lange termijn van uw onderhoudsactiviteiten en de mogelijkheid om hier de bijbehorende kosten aan te koppelen.

Gemba ontwikkelt een aanvulling op IBM Maximo

Als Gold partner van IBM is Gemba een specialist in zowel projectmanagement als implementatie van IBM Maximo. Daarnaast ontwikkelt Gemba ook aanvullingen op het IBM Maximo pakket om klanten nog meer van dienst te zijn. Om die reden zijn de medewerkers van Gemba op dit moment bezig met het ontwikkelen van MJOP (Meerjarenonderhoudplanningstool), een add-on die helpt bij het proces van assetinvestering en -vervanging.

Een meerjarenonderhoudsplanning bestaat al jaren, het geeft inzicht in benodigd onderhoud of vervangingen op basis van levensduur. Het bijhouden van alle langetermijninvesteringen of de vervangingen van assets gebeurt alleen vaak in bijvoorbeeld een Excellijst of externe tooling zonder connectie met een actuele assetbron zoals Maximo. Met de MJOP add-on wordt op assetniveau het onderhoud voor investeringen en vervanging vastgelegd en worden de bijbehorende details (zoals risico, prestaties of business impact) van een asset meegenomen. Al deze informatie helpt bij de besluitvorming over de investering of vervanging.

Zo werkt MJOP

Per asset wordt de verwachte levensduur, vervangingskosten en de huidige conditie vastgelegd. Hierna kan er via de MJOP add-on een automatisch MJOP plan worden opgezet voor 5 of 10 jaar. Door middel van inspecties kan de verwachte levensduur worden bijgesteld en kan het MJOP plan worden aangepast. Daarnaast geeft de MJOP tool ook de mogelijkheid om investeringen of vervangingen te registreren op basis van Asset Availability of Reliability. De vastgelegde budgetten kunnen door middel van indexering worden doorgerekend.

Met de MJOP tool en de standaard Maximo module Preventief Onderhoud kan de verantwoordelijke van de asset inzicht geven in de benodigde financiële budgetten voor de komende 5 of 10 jaar. Maar behalve een duidelijke budgettering kunnen ook besparingen behaald worden doordat er met het inzicht op tactisch/operationeel niveau besluiten kunnen worden genomen bij assets die voortijdig aan de levensduur falen. Op deze manier vinden er geen onnodige kosten voor reparaties plaats.

Input voor Real Estate Portfolios

Behalve het leveren van een helder overzicht op het gebied van onderhoud, is MJOP ook geschikt als input voor strategisch beleid in het kader van real estate portfolios. Versie 7.6.1 van IBM Maximo heeft als uitbreiding Cognos 11, een BI reporting tool. De MJOP add-on werkt perfect samen met deze nieuwste Maximo uitgave. Zorg er dus voor dat u de meest actuele versie heeft, Gemba kan u daarbij helpen.

Meer informatie

Gemba blijft ontwikkelen met zijn oplossingen. Eind 2019 is er weer een nieuwe beta testfase voor de MJOP oplossing. Heeft u interesse om hieraan deel te nemen, laat het ons weten: info@gemba.nl.