Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

“MVO zit in het DNA van Gemba”

Vrijwilligerswerk doen. Doneren aan goede doelen. Maar ook zo duurzaam mogelijk werken en stageplekken bieden aan jonge mensen. Bij Gemba wordt op allerlei manieren invulling gegeven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen of MVO. En dat is geen toeval. Want bij Gemba gaat het niet primair om winst of groei. Wel om betrokkenheid en een betere toekomst.

“Natuurlijk moet je als bedrijf voldoende vlees op je botten hebben. Maar dat is niet waar het bij ons om draait. We willen een leuk bedrijf zijn voor onze medewerkers en ons werk zo goed mogelijk doen voor onze klanten, op een maatschappelijk verantwoorde manier. We hebben oog voor de problematiek om ons heen en dat is al zo sinds onze oprichting in 1997. MVO zit in ons DNA en is geen loze kreet of marketinginstrument. Onze directeur en oprichter is zelf bestuurslid van een lokale afdeling van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Dat is illustratief”, zegt Alexander van Zoelen, general manager van Gemba.

Handjes uit de mouwen

Al 25 jaar lang doneert Gemba met de kerst een flink bedrag aan een goed doel en biedt het lokaal hulp waar het kan. De medewerkers steken regelmatig de handjes uit de mouwen met vrijwilligerswerk. “Elk jaar doen we bijvoorbeeld allemaal mee aan NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Daarnaast heeft iedereen vier maatschappelijke verlofdagen per jaar om aan vrijwilligerswerk te besteden”, vertelt Alexander. Zo gingen onlangs enkele medewerkers als rolstoelbegeleider mee naar de Floriade, voor stichting Zonnebloem. Weer anderen werkten mee aan de Opkikkerdag van Stichting Opkikker en maakten ritjes op hun trike of motor met zieke kinderen en hun familie. Alexander: “Het is vaak lastig om tijd vrij te maken, want we zijn altijd druk bezig voor onze klanten, maar het geeft veel voldoening om dit soort dingen te doen.”

Werken aan de toekomst

Voor Gemba houdt MVO niet op bij vrijwilligerswerk. Alexander: “We proberen duurzaam te zijn waar we kunnen. Zo werken we zo veel mogelijk papierloos, doen we aan afvalscheiding en motiveren we consultants met ons leasebeleid om voor een elektrische of energiezuinige auto te kiezen. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons ook jonge mensen voorbereiden op het werkende leven. Daarom maken we bijvoorbeeld altijd ruimte voor stagiairs, want zij zijn de toekomst van Nederland. Eigenlijk gaat MVO voor ons vooral over de toekomst, van alle kinderen.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons MVO-beleid? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan bij een bedrijf dat net wat meer doet? Neem gerust contact met ons op.