Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Fietsblog Gemba Bikers

Gemba Bikers in KeniaDe volgende stop was bij een school waar 730 kinderen uit verschillende Masai stammen onderwijs volgen. Bij aankomt kregen we een warm onthaal waarbij ik zeker 100 high fives heb mogen uitdelen aan lachende en zingende kinderen. De kinderen waren allemaal keurig in schooluniform gekleed zodat rijke of arme afkomst geen enkele rol speelt tijdens hun schooltijd. Veel kinderen dienen een afstand van 5 km te lopen voordat zij de school bereiken. In school mochten we 2 lessen in de schoolbanken bijwonen. Een onwijs mooie ervaring waarbij het werk van Amref op het gebied van kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis als rode draad in de lesstof was opgenomen.

Daarna verhuizen we naar de laatste locatie. Hier worden we ontvangen door springende Massai mannen. Vervolgens neemt Anastasia het woord en weet te vertellen dat het werk van Amref ervoor heeft gezorgd dat de bevallingen tegenwoordig in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit voorkomt enorm veel geboortesterfte van zowel vrouw als kind.

Amref presentatieDaarna komt een Massai vrouw aan het woord die voorheen de besnijdenis van jonge meisjes uitvoerde. Om een idee te geven, zij wist te vertellen dat zij dit wel tot 10(!!) keer per dag verrichtte. Amref heeft haar geleerd dat er een alternatieve methode bestaat om meisjes te transformeren tot vrouwen. Nu is zij een “champion” die waardoor haar werk tevens getransformeerd is van “besnijdenisser” naar voorlichter.

Daarna komt er een aantal jonge jongens aan het woord die de “Morans” worden genoemd. Deze groep jongen weigeren besneden meisjes te huwen en hierdoor de cirkel te doorbreken.

Als allerlaatste neemt Cynthia weer het woord. Ditmaal om haar persoonlijke levensverhaal met ons te delen. Cynthia vertelde dat zij één van de weinige meisjes binnen haar community was die niet besneden was en een opleiding mocht volgen van haar ouders. Op een dag kwam ze thuis vanuit school en beide ouders waren niet thuis. Een aantal conservatieve vrouwen zagen hun kans schoon en Cynthia werd het slachtoffer van een gedwongen besnijdenis. Na deze verschrikkelijke gebeurtenis is zij, samen met haar ouders, verhuisd. Tijdens haar studie op de universiteit werd zij wederom geconfronteerd met vrouwenbesnijdenis doordat het een onderdeel was van de lesstof. Hierop besloot zij dat ze haar leven wou wijden aan het geven van voorlichting over dit verschrikkelijke ritueel. De inhoud en de wijze waarop zij dit verhaal met ons deelde zorgde ervoor dat bij velen de tranen niet te bedwingen waren.

Na dit indrukkende verhaal reizen we weer naar Tanzania waar ons we ons weer kunnen klaarmaken voor de dagelijkse avondprogramma van eten, drankje en mooie plaatjes van het filmteam.

Al met al een prachtige dag met verschrikkelijk veel indrukken en evenveel emoties…….
Gerben


Dag 3

Dinsdag
Toen de wekker afging om 06u was het met de eerste bewegingen wel duidelijk dat we een aardig stuk erop hebben zitten. Maar vandaag begint dan echt de “koninginnenrit”! De benen en de billen waren goed gevoelig, dus dat belooft ons al veel.

Na het genieten van het ontbijt was het moment zover om de fiets op te stappen, maar na enkele minuten doortrappen ging het eigenlijk al weer helemaal goed. De track begon met een zware stijging waar we gisteren ook de snelle afdaling hebben gehad. Het was heel veel klauteren, zweten en brommers en vrachtwagens ontwijken. Zwaar hadden we het zeker, en bij de eerste checkpoint waren we ook relatief vroeg gearriveerd. Change of plans, we doen iets rustiger aan, meer breaks inlassen en gaan meer genieten van het landschap.

Vandaag was een zware dag, maar we zijn als team zoveel mogelijk bij elkaar gebleven. Heel veel boerderijen gezien en ook veel vrouwen die zakken met voedsel op hun hoofd droegen. Veel respect voor deze vrouwen om in de 30+ graden een flinke helling omhoog te lopen! Ik heb zelfs een vrouw een aantal kilometer zien hardlopen, en ze was nog sneller dan wij! Ik denk dat het mooiste moment vandaag wel was dat we als groep gezamenlijk de laatste kilometer hebben volgemaakt. Iedereen was zwaar vermoeid en er was een steile helling tussen de rotsen door, maar na deze laatste helling werden wij bij de finish opgewacht door de A Team en de rest van de mensen met muziek en gedans!

Een geweldige eind van een hele zware dag.


Dag 2

Na alle regen van gister was het zonnetje van ochtend meer dan hartelijk welkom. Vieze kleding mocht ingeleverd voor de was. Top actie van de organisatie!

Na een goed ontbijt de fietsen geïnspecteerd en opgestapt. De regen had duidelijk zijn sporen achtergelaten. Tot de lunch was het parcours behoorlijk zwaar en technisch, maar wel heel leuk. Klaas heeft zijn niet vallen ruim goed gemaakt met een spectaculaire val in de modder.

Na de lunch heeft Evert (de mechanic) alle fietsen even geïnspecteerd en alle versnellingen weer gangbaar gemaakt. Die versnellingen hadden we hard nodig met een paar mooie klimmetjes door een spectaculair veranderend landschap. Na een laatste zware klim was de aankomst bij Lake Challa spectaculair. Eindelijk uitzicht op de Kilimanjaro!

Fietsen geparkeerd, ff douchen en naar het meer. Daar met fantastisch uitzicht over het meer ff lekker wat gedronken en nu goed gegeten. Vanavond nog een mooie avondetappe met Gemba in de hoofdrol. Straks op YouTube. Jambo, tot morgen.


Dag 1

De eerste fietsdag, lichte regen bij het vertrek. We gingen gelijk de wildernis in. De eerste high fives kwamen we al snel tegen alsmede de eerste geiten, koeien en toch wat regen. Dat de regen ons parten speelde, bleek al snel doordat we een omleiding kregen om een nieuwe rivier te ontwijken.

Leuk waren ook de mierenhopen die we zagen. Toen we bij het eerste checkpoint kwamen, werden de kleintjes verrast met een polaroid foto. De eerste deelnemers die het zwaarder vonden dan verwacht waren er al.

Richting de lunch kwamen we langs de suikerriet plantages. De wegen werden breder en natter. Hier en daar toch wel een valpartijtje, maar niets meer dan schaafwonden. Klaas was vandaag de enige die niet is gevallen. Guido had geen last van zijn hoofdpijn wat mooi was.
Na de lunch kwamen we bij een project waar onder andere ervoor gezorgd dat mensen hun handen wassen bij toilet. Blijkbaar toch wel een dingetje.

Einde middag vlak voor het kamp werd het erg modderig en nog een hoosbuitje. Op het kamp snel ff gedouched, zelfs warm gemaakt op houtvuur, en de fiets schoongemaakt. Ff lekker wat drinken waarna we konden eten.

Daarna het avondprogramma waarbij vooral leuke foto’s en muziek de boventoon voerden. Elf uur lights out en morgen om 6:30 er weer uit. Jambo tot morgen.


Onze sponsoren