Lees onze meest recente case: Equans BeLux: Mobiel onderhoud makkelijk gemaakt
Wie ketenintegratie zegt, zegt IIoT-data delen
IIoT-sensoren leveren een goudmijn aan data op. Voor de meeste organisaties is het vanzelfsprekend om die alleen zelf te gebruiken. Maar door de data te delen met partners, klanten en leveranciers halen ze er nog veel meer voordeel uit. Wat houdt uw bedrijf tegen om de stap naar ketenintegratie te zetten met IIoT?
IIoT-data delen goed voor alle partijen
De procesindustrie is een van de sectoren waarin het gebruik van IIoT-data voor ketensamenwerking al is ingeburgerd. Denk aan IIoT-sensoren in silo’s met grondstoffen. De sensoren houden in de gaten wanneer de voorraad onder een bepaald peil komt. Zodra dit gebeurt, gaat er automatisch een seintje naar de leverancier van de grondstoffen die ervoor zorgt dat de voorraad op tijd wordt aangevuld. Zo is iedereen blij. De leverancier kan snel en efficiënt leveren, terwijl de klant nooit zonder grondstoffen zit. En dat vraagt weinig meer dan een monteur die af en toe komt kijken of de IIoT-sensoren goed werken.
Verrijking door ketenintegratie
Ook in andere branches zijn er mooie voorbeelden van succesvolle ketensamenwerking met behulp van IIoT, zoals de logistieke sector. Neem een overslagbedrijf, dat automatisch bericht krijgt van een klant als er veel business zijn kant uitkomt. Het bedrijf kan dan meteen ruimte reserveren. Zo bedient het de klant naar behoefte en haalt het makkelijk verkooporders binnen. Een heel ander voorbeeld van het delen van IIoT-data om efficiënt werken binnen de keten mogelijk te maken, is een bedrijf dat werknemers van een gecertificeerde leverancier automatisch toegang geeft tot zijn terrein via hun smartphones.
Beter sturen door keteninzicht
Het delen van ketendata om processen over de organisatie heen te automatiseren, biedt kansen aan bedrijven in allerlei sectoren – dat is een ding wat zeker is. Met het keteninzicht dat het ze oplevert, verbeteren ze niet alleen de samenwerking met ketenpartners. Ze sturen ook hun eigen activiteiten beter aan. Ondanks de voordelen zijn sommige organisaties huiverig om IIoT-data te delen met andere partijen. Ze willen ‘hun’ data voor zichzelf houden en zijn bang de controle erover te verliezen. Wat gebeurt er met hun gegevens? En wat als er iets fout gaat? Ook kunnen complianceregels de ketenintegratie in de weg staan. Een manager moet bijvoorbeeld toestemming geven voor inkopen boven een bepaald bedrag.
IIoT-data delen mainstream
Toch is het uitwisselen van ketendata een ontwikkeling die zich niet laat tegenhouden. Vergelijk het met de opkomst van open source software, waar iedereen vrij gebruik van kan maken en eigen toepassingen mee kan ontwikkelen. Het is langzaam maar zeker de standaard aan het worden, onder aanvoering van vooraanstaande ICT-bedrijven zoals IBM en tegenwoordig zelfs de overheid. Waarom zou iedereen het wiel uitvinden als het voor alle partijen beter is om te delen wat er al is?
Gemeenschappelijk belang delen ketendata
Daarmee zijn we meteen op een belangrijke randvoorwaarde voor het gebruik van IIoT-data binnen ketenintegratie gekomen: gemeenschappelijk belang. Want als twee ketenpartners data delen, moeten ze er wel allebei beter van worden. Daarbij spelen naast gemak en snelheid ook de kosten een rol. De besparing moet wederzijds zijn of in ieder geval niet een van beide partijen hogere kosten opleveren.
Goede beveiliging
Een andere randvoorwaarde is vertrouwen hebben in de keten en ketenpartners. En natuurlijk is de veiligheid ‘een dingetje’, geen bedrijf wil immers dat zijn data op straat komen te liggen. Daar is een mouw aan te passen door de uitwisseling van ketendata goed te beveiligen, bijvoorbeeld met encryptie of andere technische maatregelen. Zijn data echt te gevoelig om te delen? Dan is het ook mogelijk om alleen kernwaarden door te geven die een bepaalde actie triggeren.
Verandering mindset
Los van dit alles is er voor het delen van IIoT-data in het kader van ketensamenwerking een cultuuromslag nodig, net zoals die bij de adoptie van open source heeft plaatsgevonden. Het moet normaal worden voor organisaties, een kwestie van mindset dus. Die verandering is de moeite waard, want hoe meer ze delen, hoe meer ze terugkrijgen. En wie wil er nu niet efficiënter werken en tegelijkertijd klanten beter van dienst zijn?
Meer weten?
Meer weten over hoe u IIoT-data effectief en veilig inzet voor ketenintegratie? Neem contact op met Wout Bucker, +31 (0)6 – 190 231 28 of w.bucker@gemba.nl.