Lees onze meest recente case: Licentie audit bij DP World

Gemba Relatiedag: asset performance management is de toekomst

Gemba Relatiedag: asset performance management is de toekomstEr kwam heel wat voorbij op de Gemba Relatiedag afgelopen 3 november. Dat ging van asset performance management en de rol van de nieuwe IBM Maximo Application Suite (MAS) daarin tot en met visuele inspectie, Gemba’s slimme helm en tips & tricks voor IBM Maximo. Na lange tijd was er eindelijk weer de mogelijkheid om live bij te praten over al deze en andere belangrijke topics rond onderhoud!

Samen in een ongedwongen sfeer de laatste ontwikkelingen in de markt bespreken en ervaringen uitwisselen, dat is het uitgangspunt van de Gemba Relatiedagen. Woensdag 3 november 2021 was het eindelijk weer zover. Na een lange periode van coronastilte kwamen relaties, partners en medewerkers van Gemba een dag bij elkaar in de bijzondere setting van industrieel monument de Stoomhal in Wormer.

Asset performance management routekaart

Een belangrijk onderwerp op de agenda was asset performance management. Hoe kunnen bedrijven data uit bijvoorbeeld hun PLC’s, monitoringsystemen en zelfs externe bronnen zoals weersystemen combineren met historische gegevens uit IBM Maximo? Hoe maken ze daarmee de overstap van storingen oplossen en preventief onderhoud naar het veel efficiëntere en effectievere voorspellend onderhoud? En hoe helpt artificial intelligence bij het bewaken en optimaliseren van de prestaties bij dit zogenaamde predictive maintenance? De routekaart naar asset performance management werd besproken. Welke stappen nodig zijn om over te gaan op deze nieuwe manier van onderhoud? En hoe maken de verschillende modules van het recent geïntroduceerde IBM Maximo Application Suite (MAS) de ‘journey to asset performance management’ tot een succes?

Change management rond asset performance management

De ervaring leert dat een overstap naar een nieuwe manier van werken niet zonder slag of stoot gaat. Verandering is altijd moeilijk en dat geldt ook bij de invoering van asset performance management. Zo is een succesvolle asset performance management-implementatie onder meer afhankelijk van de mate waarin bedrijven hun medewerkers mee weten te nemen in het veranderproces. Daarom was ook MaxGrip, een van de consultancypartners van Gemba, met een stand vertegenwoordigd op de relatiedag. Dit soort partners helpt organisaties hun nieuwe onderhoudsconcept uit te denken en uit te rollen. Waar willen ze naartoe ? Welke stappen moeten ze zetten? En wat is er nodig aan change management? Gemba zorgt daarbij voor een asset performance management-implementatie op maat, op basis van IBM Maximo-software.

Assets in beeld

Behalve voor asset performance management was er onder meer aandacht voor Gemba’s slimme helm. De deelnemers zagen met eigen ogen hoe ze met de helm de veiligheid van hun medewerkers in het oog houden. Ook CoreVision, de partner waarmee Gemba samenwerkt op het gebied van de slimme helm en andere IoT-toepassingen, was met een stand op de relatiedag aanwezig. Het onderwerp sloot mooi aan bij de demonstratie van Visual Inspection. Met deze module voor visuele inspectie van IBM MAS kunnen bedrijven allerlei assets of onderdelen daarvan in beeld brengen voor asset performance management. Dat helpt ook de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

Toekomst asset management veelbelovend

Uiteraard werd er met een presentatie nog de nodige aandacht besteed aan handige tips & tricks voor het gebruik van IBM Maximo. Aan de interesse in thema’s zoals scheduling, health & safety, mobiele applicaties en business intelligence werd tegemoetgekomen met diverse stands. Alles bij elkaar was het een leerzame dag, waarop veel waardevolle informatie werd gedeeld. En wie er nog over twijfelde, weet na het bijwonen van de Gemba Relatiedag één ding zeker. Asset management ziet er in de toekomst niet alleen heel anders uit, maar is ook veelbelovend.

Meer weten?

Meer weten over de toekomst van asset management en hoe Gemba u helpt om die vorm te geven? Neem contact op met Johan Knook: +31 (0)6 – 50 52 68 23 of j.knook@gemba.nl.

Presentaties terugkijken

Wilt u een bepaalde presentatie terugkijken? In onderstaand overzicht vindt u ze allemaal:

Presentatie 1 IBM MAS
Presentatie 2 APM
Presentatie 3 MaxGrip
Pitch 2 – Slimme helm
Pitch 3 – Weetjes
Presentatie 5 Weetjes

Video MaxGrip

Impressie relatiedag

Gemba Relatiedag: asset performance management is de toekomstGemba Relatiedag: asset performance management is de toekomst

Gemba Relatiedag: asset performance management is de toekomstGemba Relatiedag: asset performance management is de toekomst